ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De kan förlora allt

Moa Kärnstrand · 10 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Mariusz Kwiatkowski tyckte att a-kassan var för dyr och valde att spara på egen hand i stället. – Pengarna kanske räcker ett år, säger han. 

Mariusz Kwiatkowski tyckte att a-kassan var för dyr och valde att spara på egen hand i stället. – Pengarna kanske räcker ett år, säger han.  Foto: Lena Garnold


klar

Artikellänk är kopierad

En av fem unga står utanför arbetslöshetskassan. Nu ökar varslen – och de riskerar att förlora allt.Blir de som saknar a-kassa arbetslösa tvingas de att först göra slut på sina tillgångar – sedan får de söka socialbidrag.– Det kan vara fler som aldrig har anslutit sig till a-kassan. Men det är illa nog bara om det är en av fem, säger Anders Kjellberg, forskare i facklig organisering vid Lunds universitet.Han uppskattar att en av tio bland dem som nu varslas på Volvo kan stå utanför a-kassan. Det betyder 300 personer. Men bland de unga kan det alltså vara minst 20 procent.Jonas Ivman på LO har analyserat organisationsgraden bland unga.– Det finns en hel del unga som väntat med att gå med i facket och a-kassan och de har bara varit på arbetsmarknaden när det har varit goda tider, de har inte varit med om arbetslöshet.När varslen börjar verkställas går man efter laslistor och då är det de unga som åker först.– Är de dessutom inte med i facket blir det svårt att hjälpa dem.Vad händer nu med dem som blir av med jobbet och men inte är med i a-kassan?– Om de inte får jobb har de rätt att söka socialbidrag.Men för att få socialbidrag måste man uppfylla en rad krav, som att först göra sig av med sina besparingar och sälja sina aktier om man har några. Bilen måste man också göra sig av med innan man får något bidrag.

"Nu är det ju för sent att gå med"

VOLVO. När Mariusz Kwiatkowski, 29, började jobba på Volvo Personvagnar för drygt sju år sedan var en Volvoanställning bland det tryggaste man kunde få.

Därför valde han att lämna a-kassan efter att ha varit ansluten i bara ett halvår. Efter de senaste varslen är han säker på att han är en av dem som ryker.– Det är klart att man ångrar sig. Men nu är det ju för sent att gå med, säger han.

Mariusz tror att han kommer att klara sig på sparade pengar.– Det löser sig. Jag kanske skaffar lastbilskörkort.

Han blir kvar i Göteborg.– Jag har alla mina vänner och bekanta här så jag flyttar ingenstans.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro