ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

De kartlägger studenternas alkoholvanor

Anna Thanner · 6 Feb 2017
Uppdaterad 7 Feb 2017
”Nästan 40 procent av alla manliga studenter faller inom ramen för missbruk”, säger Juan-Pablo Roa, vd för IQ.

”Nästan 40 procent av alla manliga studenter faller inom ramen för missbruk”, säger Juan-Pablo Roa, vd för IQ. Foto: TT/pressbild


Har du upplevt att det är svårare att komma in i studentlivet om du inte dricker alkohol? Då är du inte ensam – hälften av landets studenter känner likadant. Möt Bästa Festen som arbetar för en mer inkluderande alkoholkultur i studentvärlden.

klar

Artikellänk är kopierad

Att studenter oftast är unga, att studenttiden pågår under en begränsad tid och att det historiskt sett alltid har funnits traditioner som driver på den tillåtande alkoholkulturen gör att studenters alkoholkonsumtion ofta ses mellan fingrarna. På den grunden startade Bästa Festen, ett samarbete mellan IQ och Sveriges förenade studentkårer.

– Att alkoholnormen är så stark får naturligtvis konsekvenser – både fysiska och psykiska. Många klarar av festandet för att sedan bli äldre och ändra sina vanor, men nästan 40 procent av manliga studenter faller innanför ramen för riskbruk, säger Juan-Pablo Roa, vd för IQ.

Bästa Festen har kartlagt studenters alkoholvanor och inställning till alkohol, men även tagit fram en handbok med konkreta tips på hur studentkårer kan skapa mer inkluderande fester. Projektet har fått positiv respons, kanske för att nästan hälften av alla studenter någon gång har känt sig pressade att dricka, enligt IQ:s undersökningar. Men Juan-Pablo Roa tror även att negativa reaktioner har uteblivit eftersom de inte är ett nykterhetsinitiativ.

– Vi vill att studentlivet ska vara välkomnande för alla. Det ska finnas utrymme för den som vill dricka lite mer, mindre eller ingenting alls och ändå känna sig inkluderad. Ett första tips är att lyfta alkoholfria drycker mer – det finns ett väldigt bra utbud nu.

Han berättar att ett av målen är att undvika det slentrianmässiga drickandet. Men eftersom beteenden ofta är så befästa krävs det att man tänker en vända till.

– Nu arrangeras många nollningar med roliga aktiviteter som inte inkluderar alkohol. Det gör att den som vill dricka måste ta ett aktivt beslut att göra det, till skillnad från när det är öl-brännboll på agendan. Annars är det väldigt ofta de som inte vill dricka som måste ta det aktiva beslutet.

Juan-Pablo Roa avslutar med att ge ett exempel från Västmanlands-Dala nation i Uppsala som 2015 skapade ett nytt dryckespaket till sina sittningar: ett mellanting mellan alkoholfritt och alkoholhaltigt.

– Den som vill får ett glas vin till varmrätten, men sedan är resten av dryckerna är alkoholfria. Det har varit väldigt uppskattat och den annars tydliga uppdelningen mellan de som dricker och de som inte gör det har blivit mindre.

pil
3 tips för en mer inkluderande alkoholkultur

Förnya era traditioner

Det bästa sättet att hålla traditioner levande är att varje generation gör dem lite bättre. Sånger är till exempel en stor del av festen i studentsammanhang; gå igenom er sångbok och välj bort de som förmedlar alkoholhets eller kränkningar.

Tänk på bordsplaceringen

Tänk på att inte sätta de som behöver lite skjuts för att komma in i gemenskapen på kanten om det görs bordsplacering. Sprid ut personer som är bra på att skapa stämning och dra med de andra.

Arbeta inte mot alkoholen

Arbeta för ett brett utbud – inte minst av alkoholfritt. Servera alkoholfritt och alkoholhaltigt samtidigt på festen, då känner inte någon sig utpekad på grund av vad den väljer.

Källa: Bästa Festen

pil
Om du behöver söka hjälp

Alkoholhjälpen

alkoholhjalpen.se

Alkohollinjen

alkohollinjen.se

020-84 44 48

Anonyma alkoholister

aa.se08-720 38 42

Källa: Bästa Festen

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Thanner
Anna Thanner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro