ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De kräver lag för att mammor ska få amma var de vill

Tomas Lundin · 11 Mar 2016
Uppdaterad 12 Dec 2016

Foto: Alamy


Mammor måste skyddas av lagen då de ammar på offentlig plats. Det skriver företrädare för Amningsuppropet på DN Åsikt.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt FN:s barnkonvention har ett barn rätt att kunna bli ammat där det befinner sig. I verkligheten ser det annorlunda ut, skriver Amningsuppropet på DN Åsikt. Många känner sig ifrågasatta när de tar fram bröstet för att mata sitt barn, skriver amningsuppropets grundare Kicki Sahamies, och hon tycker att det skett en attitydförändring mot det sämre på bara några år.

► LÄS MER: Professorn: Du kan visst dricka alkohol och amma

Hon beskriver hur hon blivit ombedd att skyla sig på ett flertal platser, men att en händelse var särskilt kränkande.

”När jag nyligen ville låna böcker med barnet ammande i sele blev jag av en bibliotekarie avvisad från platsen med motiveringen: ”Det ser verkligen inte trevligt ut.” Jag blev sårad av att ha blivit utpekad inför ett tiotal åskådare.”►LÄS MER: Kvinna svårt sjuk av LCHF-diet under amning

Det var denna händelse som födde Amningsuppropet – som nu på DN Åsikt kräver lagstiftning som ska skydda ammande mammor mot kränkande behandling och diskriminering. Liknande lagar finns redan i bland annat 49 amerikanska stater, Filippinerna, Storbritannien och Taiwan, skriver Kicki Sahamies. I Sverige är det inte förbjudet att amma – men inte heller förbjudet att hindra någon att amma på offentlig plats.

”Ammande utsätts därför för godtyckliga bedömningar baserade på omgivningens personliga tyckande om var man får amma sina barn. Så ska det inte vara”, skriver Kicki Sahamies.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro