ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De lagar Sveriges bästa skolmat – för 12 kronor

JENNI KARLSSON · 28 Apr 2016
Uppdaterad 28 Apr 2016
Ingrid laaksonen, Sabina Tucic och Viorica iurascu vann SkolmatsGastro SM med sin meny.

Ingrid laaksonen, Sabina Tucic och Viorica iurascu vann SkolmatsGastro SM med sin meny. Foto: Pontus Ferneman/Klippans Kommun/Privat


Årets bästa skolmat har utsetts i SkolmatsGastro SM – vinnarna blev Team Åbys mumsliga från Klippan med Sabina Tucic i täten.

klar

Artikellänk är kopierad

Bäst skolmat i hela landet finns i Klippans kommun i Skåne, närmare bestämt på Åbyskolan. Laget Team Åbys mumsliga med Viorica Iurascu, Ingrid Iaaksonen och Sabina Tucic kammade hem vinsten med en trerättersmeny komponerad med passion och kärlek.

– När menyn skrevs så tänkte jag: Vad gillar mina barn. Jag struntade i vad juryn skulle gilla, det är barnen som vi serverar varje dag som ska tycka om maten, säger lagledare Sabina Tucic.

►LÄS MER:  Så recenserar eleverna skolmaten

Och det gick hem, för Sabinas matglada lag vann hela mästerskapet SkolmatsGastro som avslutades i tisdags.

– Jag kände det i maggropen så fort de berättade vem som blev trea. Då visste jag att vi skulle vinna, skrattar lagledaren som precis tagit semester i Turkiet.

►LÄS MER:  Eleverna får välja skolmat – med hjälp av en app

Trots den snåla budgeten på 12 kronor per måltid så går det att göra gastronomisk succé. Åbyskolans kockteam slängde ihop tomatsoppa med pasta och foccacia, matkornspanna med köttbullar och örtkräm och gibanica på filodeg med fetaost under mästerskapet.

– Man måste planera såklart, ligga steget före hela tiden. Så klart måste man titta på kostnaden, men det går om man knåpar lite, säger Sabina.

Hur ska ni fira vinsten?

– Hela teamet tar nog en runda till Helsingör och bara strosar och dricker Cappucino. Vi ska njuta av segern efter att vi har jobbat på som bara den. Och vem vet, vi kanske har på oss kockrockarna på båten över.

Sabina kände i maggropen att de skulle kamma hem vinsten, ändå kom chocken när Åbyskolan väl vann.
Sabina kände i maggropen att de skulle kamma hem vinsten, ändå kom chocken när Åbyskolan väl vann.Foto: Privat
klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro