ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De lånar ut snabba pengar – och skickar tusentals till Kronofogden

Linnea Bergman, Johan Wikén · 14 Mar 2018
Uppdaterad 14 Mar 2018
Ett nytt räntetak  för snabblåneföretagen väntas träda i kraft i september 2018.

Ett nytt räntetak för snabblåneföretagen väntas träda i kraft i september 2018. Foto: Johan Wikén


Trots skärpt lagstiftning hamnar tusentals människor varje år hos Kronofogden efter att de tagit snabblån. Från sju av företagen nådde 16 000 ärenden Kronofogden under ett års tid, visar Metros kartläggning.

klar

Artikellänk är kopierad

De så kallade snabblånen, eller sms-lån som de även kallas, började användas i Sverige 2006. De har kritiserats för höga räntor och aggressiv marknadsföring.

– Man får känslan av desperation. Att människor behöver pengar nu utan att veta hur de ska betala tillbaka. Om du är tvungen att låna 3 000 i dag, vad är det som säger att du har pengar i slutet av månaden? säger Janne Åkerlund, som arbetar i den förebyggande verksamheten på Kronofogden.

När Kronofogden på uppdrag av Metro tar fram en lista över antal ärenden för sju av företagen som ger snabblån under ett år framträder en tydlig bild. Totalt har företagen skickat över 16 000 ärenden till Kronofogden under perioden. Summorna uppgår till mer än 171 miljoner kronor.

I Kronofogdens lista finns dock flera av de stora snabblåneföretagen inte med. En del använder sig exempelvis av inkassobolag och driver inte själva ärendena hos Kronofogden.

Janne Åkerlund har sett en tydlig utveckling med allt större lån inom snabblånsbranschen.

– Tidigare handlade det kanske om 3 000-4 000 kronor. I dag kan man få kontokrediter på 25 000 kronor. Det är helt andra summor, säger han.

Regelverket har flera gånger skärpts för att få bukt med problemen där människor hamnar i skuldproblematik till följd av snabblånen.

2011 infördes krav på ordentliga kreditprövningar vid snabblån. 2014 fick Finansinspektionen rätt att pröva och granska bolagen.

Men fortfarande fortsätter människor att hamna hos Kronofogden efter att de tagit snabblån.

Ett av de största företagen är 4finance AB som marknadsför sig via varumärkena Onea och Vivus. Huvudägare är en av Rysslands rikaste familjer via ett företag på Malta.

På Vivus hemsida står det att den maximala effektiva räntan för lån hos dem är 650 procent. Vd:n Daniel Stenberg tycker att en hög ränta är rimligt.

– Ja, jag anser att det är rimligt. Risken på den marknaden är definitivt högre än risken när det gäller exempelvis bolån, säger han.

Hur ser du på att kunder till er hamnar hos Kronofogden? 

– Det är självklart olyckligt för varje individ som hamnar hos Kronofogden, säger Daniel Stenberg.

4financeAB har ensamma skickat ärenden gällande över 71 miljoner kronor inklusive avgifter till Kronofogden under perioden som Metro undersökt.

Regeringen lade i januari i år fram en proposition som bland annat innehåller ett räntetak som väntas träda i kraft i september 2018.

Då kommer snabblåneföretagen kunna ta ut räntor på max 40 procentenheter högre än referensräntan, vilket med dagens minusränta motsvarar en ränta på 39,5 procent.

– Snabblån riktas ofta till konsumenter som inte har några andra lånemöjligheter och som därför tvingas acceptera räntor på flera hundra procent. Så ska det inte få vara. Nu stärker vi konsumentskyddet och gör det svårare att profitera på människor i ekonomisk utsatthet, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon.

Den skärpta lagstiftningen välkomnas av Janne Åkerlund på Kronofogden.

– Det är jättebra. Men vi har sett tidigare hur den här typen av företagen ändrar sina beteenden för att försöka undgå de hårdare lagskrivningarna. Det krävs även en informationskampanj till främst unga vuxna för att stärka kunskapen om privatekonomi, säger han.

pil
Så gjorde vi undersökningen

Metro har begärt ut antal betalningsföreläggande och vilka summor det handlar om från Kronofogden gällande ett urval av företagen som ger snabblån. De företag som ingår i kartläggningen är 4finance AB, Ambrion finans AB, Canoxa capital AB, Catalunia Capital AB, S & A Sverige AB, Swedish Credit Group AB och ViaConto Sweden AB.

Den undersökta perioden är oktober 2016 till september 2017.

Tillsammans har de sju bolagen under perioden ansökt om betalningsföreläggande hos Kronofogden för mer än 171 miljoner kronor.

En del av företagen erbjuder även andra tjänster än snabblån vilket gör att det inte är säkert att alla ärenden hos Kronofogden gäller just snabblån.

pil
Fakta snabblån

– Definitionen av snabblån kan variera. I propositionen till den nya lagstiftningen som lades i januari 2018 beskrivs snabblån som ett lån på upp till 20 000 kronor, med kort kredit på mellan en och tio månader och en hög effektiv ränta, från 100 procent till flera tusen procent.

– Personer som tar snabblån har ofta begränsade möjligheter att ta andra lån med lägre kostnader, t.ex. att få ett vanligt banklån eller ha ett kreditkort.

– Sedan 2014 måste snabblånebolag och andra bolag som inte är banker eller andra kreditinstitut ha tillstånd från Finansinspektionen. Bolag som fått Finansinspektionens tillstånd kallas konsumentkreditinstitut.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro