ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De lär kvinnor självförsvar – efter flera överfallsattacker i staden

JENNI KARLSSON · 18 Apr 2016
Uppdaterad 18 Apr 2016
Pierre och Dennis har båda lång bakgrund inom kampsport. Nu hjälper de kvinnor att lära sig självförsvar

Pierre och Dennis har båda lång bakgrund inom kampsport. Nu hjälper de kvinnor att lära sig självförsvar Foto: Privat/Alamy


Efter attacker mot unga kvinnor i och omkring Kungsbacka bestämde sig vännerna Dennis och Pierre att det var hög tid att ändra den rädsla som många kände för att gå ut. De startade en självförsvarskurs, och engagemanget av deltagare blev över förväntan.

klar

Artikellänk är kopierad

Under våren har flera attacker mot kvinnor skett i Kungsbacka. I mars anmälde en 16-årig flicka att hon blivit nedslagen av tre främmande män. Kvällen efter anmälde ännu en flicka om att hon blivit överfallen. Attackerna har gjort många i staden oroliga, något som fick två personer att reagera för att hjälpa – Pierre Hultin och Dennis Shepard startade en självförsvarskurs.

​►LÄS MER: Feministisk aktion mot sexbutik i Stockholm: "Är kvinnomisshandel romantiskt?"

Med bakgrund inom kampsport på elitnivå kände de att de hade mycket hjälp att erbjuda. Pierre Hultin och Dennis Shepard är båda fäder till unga döttrar, och överfallen berörde dem båda på ett personligt plan. Så pass att de startade ett initiativ till en självförsvarskurs.

– Att starta kursen har legat latent länge. Det är synd att sitta på massa kunskap om man inte kan dela med sig, säger Pierre Hultin till Metro.

►LÄS MER: Han ska lära ut självförsvar till utsatta tjejer i Kuwait

Pierre och Dennis gick ut med en intresseförfrågan bland vänner om någon var intresserad av att lära sig självförsvar. Engagemanget var över förväntan. Redan efter två dagar spred sig ordet om kursen i Kungsbacka på sociala medier och över 150 personer hade anmält intresse.

– Det är såklart jättekul att vi kan hjälpa till, men tråkigt att det behövs. Och reaktionerna efter de första kurserna har bara varit positiva. Jag träffade en deltagare häromdagen som berättade att det känns bekvämare att gå ut nu när hon har bättre koll, berättar Pierre.

►LÄS MER: Jo, det här är verkligen självförsvar i högklackat från 1947

Om en tjej blir överfallen är den bästa självförsvarstekniken att hon försöker ta sig ifrån problemet. Det är också det som är fokus under kursen, berättar Pierre.

– Det är tyvärr så att en överfallare inte förhåller sig till några regler. Därför handlar kursen om att ta sig därifrån och inte bli nedtryckt, snarare än att göra skada.

Dennis och Pierre har ännu hållit kurser för två olika grupper, och fler kommer det bli. Ännu en kurs är planerad under april och förfrågningarna kvarstår. Det är inte så att man blir en slagskämpe efter kursen, snarare vill instruktörerna att man ska känna sig trygg i att om någonting skulle hända så vet man hur man bäst reagerar.

– Man går inte ifrån kursen som Bruce Lee, men man får med sig ett annat tänk hem som man sedan får fortsätta öva på, säger Pierre.

klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro