ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De lär sig företagande med drakar på garan

Peter Löwendahl-Nyren · 13 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Lisa Renander och Julia Hamrin ställer ut drakar på gator och torg.

Lisa Renander och Julia Hamrin ställer ut drakar på gator och torg. Foto: Sofie Wiklund


klar

Artikellänk är kopierad

FÖRETAGANDE. Varje år startar 14 000 gymnasieelever företag inom Ung Företagsamhet, UF. Det fördubblar nästan deras chanser att i framtiden driva egna företag på riktigt.

– Utan UF hade vi aldrig hamnat där vi är i dag, säger Julia Hamrin som tillsammans med Lisa Renander driver företaget Xcited, känt för att varje sommar fylla Sundsvall med drakar. UF:s undersökning visar att 15 procent av före detta UF-elever har erfarenhet av eget företagande, medan motsvarande siffra för icke före detta UF-elever är 9 procent. Tittar man på de som är över 28 år ökar skillnaderna: 23 procent av de före detta UF-eleverna har erfarenhet av eget företagande mot 13 procent för icke före detta UF-elever.

Julia Hamrin och Lisa Renander startade sitt företag som ett UF-företag 2001 med affärsidén att fylla centrala Sundsvall med konstnärliga drakar. Nu driver Julia Hamrin och Lisa Renander sitt företag som handelsbolag och drakparaden i Sundsvall är utlejd till På Stan Citybolaget AB. Xcited jobbar i stället med att utvidga verksamheten.

– Nu vill vi etablera det här i andra städer, med andra stadsdjur, till exempel lejon i Göteborg, får på Gotland eller storsjöodjur i Östersund, säger Julia Hamrin. – Jag tror inte jag hade gått den här vägen om det inte varit för UF, säger Julia om hennes och Lisa Renanders entreprenörsskap.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl-Nyren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro