ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De lär sig gammalt hantverk

Peter Löwendal-Nyrén · 25 Jul 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Alla kan delta i byggnadsvårdsläger – ung som gammal. Man lär sig att ta hand om gamla hus på gammalt sätt. My Bronner (till vänster) från Stockholm och Mette Lunding från Trosa finputsar renoveringsobjektet Vita havet utanför småländska Målilla.

Alla kan delta i byggnadsvårdsläger – ung som gammal. Man lär sig att ta hand om gamla hus på gammalt sätt. My Bronner (till vänster) från Stockholm och Mette Lunding från Trosa finputsar renoveringsobjektet Vita havet utanför småländska Målilla. Foto: Veronica Karlsson/Vimmerby Tidning


Byggnadsvårdsläger är från början en fransk idé

klar

Artikellänk är kopierad

Vita havet utanför småländska Målilla.
Vita havet utanför småländska Målilla.

Ung, gammal, ägare till ett renoveringsobjekt, arkitekt eller bara allmänt intresserad. Deltagarna på ett byggnadsvårdsläger sträcker sig över de flesta barriärer. – Ursprungligen är det en fransk idé som har spritt sig. Nu finns det ett tiotal objekt i Sverige. Så får man lära sig gammalt hantverk och gammal teknik, säger Lisa Larsson-Sundling, som deltog i ett byggnadsvårdsläger för fyra år sedan.

I VITA HAVET Årets läger i Vita havet, en inspektorsbostad till bruket och masugnen i Hagelsrum utanför småländska Målilla, byggd 1799, avslutades i lördags. Tolv personer har under två veckor bland annat lärt sig att lägga ett kilsågat grangolv, trycka egna tapeter utifrån de originaltapeter som finns kvar och gammal stänkmålning, även det med utgångspunkt i hur originalet såg ut.

SKA RENOVERA EGNA HUS Tanken är att de sedan ska kunna använda sina kunskaper till att renovera sina egna hus. Lisa Larsson-Sundling och hennes man Pär Sundling tog det ett steg längre – de har nu köpt huset de varit med om att renovera. – Vi har flyttat från Stockholm för några veckor sedan och ska bo här permanent. Vi har skrivit ett avtal med hembygdsföreningen så att man kan anordna föreläsningar och möten, så att folk får se huset från insidan, säger Lisa Larsson-Sundling.

VAR RIVNINGSFÄRDIG När hembygdsföreningen i Målilla köpte huset 1995 och startade lägren var den gamla bostaden rivningsfärdig, med hål i väggarna och rutten timmerstomme. I dag, elva år och tio byggnadsvårdsläger senare, går det att bo i det. – Man ser på ett gammalt hus på ett annat sätt när man har varit på ett sådant här läger, gamla detaljer som verkar utslitna går att rädda, säger Lisa.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendal-Nyrén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro