ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De larmade om biljettfusk – nu offras de av SL

Anders Molin · 20 Mar 2012
Uppdaterad 20 Mar 2012
65 biljettkontrollanter varslas om uppsägning. I går demonstrerade de mot beslutet på Kungsholmen.

65 biljettkontrollanter varslas om uppsägning. I går demonstrerade de mot beslutet på Kungsholmen. Foto: Henric Lindsten


I fjol slog de larm om Securitas omfattande fusk i biljettkontrollen. Nu offras de av SL.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året uppdagades omfattande fusk med biljettkontrollerna i SL-trafiken. Securitas hade pressat de anställda att rapportera in fler kontroller än vad de egentligen hade gjort – och på det sättet tagit extra betalt av SL. När Securitas nu förlorar uppdraget, är praxis att de anställda förs över till den nya entreprenören. Men det vill SL ändra på i den nya upphandlingen. – För första gången i SL:s historia så vägrar de att skriva in detta i kraven för dem som ska komma in med anbud. Och när vi försöker diskutera detta med SL:s ledning blir vi bemötta med god dag yxskaft, säger Johnny Naderus från Seko Stockholm, som organiserar kontrollanterna. Flera av de 65 kontrollanter som nu varslas om uppsägning har jobbat i över tio år som kontrollanter, alltså långt innan Securitas tog över som entreprenör. Men det är först nu, efter att de larmat politikerna om missförhållanden, som de blir av med jobbet. – Vi har avslöjat Securitas som fuskare och som tack för hjälpen får vi sparken. Det är för jävligt, säger Kaj Eriksson, biljettkontrollant och Sekos klubbordförande. Både Seko och delar av oppositionen hävdar att den bakomliggande orsaken är att lönerna ska pressas ner när en ny aktör tar vid efter årsskiftet. – Det blir lönedumpning, säger Gunilla Roxby Cromvall (V), ledamot i trafiknämnden. – Jag tror inte att förslaget kommer från SL utan från den politiska majoriteten, säger hon.  Moderata landstingsrådet Christer G Wennerholm, ytterst ansvarig för SL-trafiken, har inte velat svara på Metros frågor. Metro har även sökt SL:s vd utan resultat.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Molin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro