ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De ler för lite – får sparken av Zara

Anders Göransson · 20 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Petra Jongen, Idah Ebrath och Isabel Forsberg har alla fått sluta på Zara. De vittnar om stenhård press och psykningar i butiken. 

Petra Jongen, Idah Ebrath och Isabel Forsberg har alla fått sluta på Zara. De vittnar om stenhård press och psykningar i butiken.  Foto: Håkan Ekebacke, Nerikes Allehanda


klar

Artikellänk är kopierad

Petra log för lite – därför fick hon sparken. Samma behandling fick Idah och Isabel. Tillsammans beskriver de jobbet i klädkedjan Zara som en mardröm.– Vi märkte direkt när vi kom till butiken att någonting var fel. De klappade och ropade ”fortare, fortare”, berättar 22-åriga Petra Jongen för Metro.

Hon provanställdes i november, samtidigt med flera andra unga tjejer, i spanskbaserade Zaras butik i Örebro. Flera av tjejerna vittnar nu om stenhård stress, psykningar och utskällningar ute i butiken.

Petra hade varit på Zara i  en knapp månad när hon inte fick jobba kvar längre.– ”Not happy at work”, skrev de på ett papper.  Men i det läget var jag närmast tacksam över att det var över, säger Petra.En vecka senare fick 23-åriga Idah Ebrath sluta. Hon tror dock att det berodde på att hon var gravid.

När Isabel Forsberg, 21, fick sluta i början av februari hänvisades till ”dålig attityd”. Innan dess hade hon betygsatts av ledningen.– Jag fick treor och fyror för mitt yttre och nollor för det andra. Så mycket var man värd, konstaterar hon.

Enligt Nerikes Allehanda har ytterligare två personer, inklusive butikschefen, fått sparken sedan affären öppnades i november.

Metro har förgäves sökt ansvariga på klädfirman. – Jag har 35 anställda och upplever att vi har ett bra samarbete, säger den nya butikschefen till Expressen.

Enligt Handels bröt inte Zara mot kollektivavtalet vid uppsägningarna, eftersom de unga kvinnorna endast var provanställda.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro