ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De måste blåsa innan de jobbar

Johan Mårtensson · 22 Maj 2011
Uppdaterad 26 Maj 2011
Varje gång de hämtar eller lämnar nycklar till fastigheter ska brevbärarna blåsa. Mats Nilsson i Malmö är positiv till alkolåsen. – Det handlar om säkerhet, säger han.

Varje gång de hämtar eller lämnar nycklar till fastigheter ska brevbärarna blåsa. Mats Nilsson i Malmö är positiv till alkolåsen. – Det handlar om säkerhet, säger han. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Brevbärare måste testa promillehalten innan de sätter sig på cykeln.

klar

Artikellänk är kopierad

Brevbärare måste blåsa innan de sätter sig på cykeln. Posten har installerat alkolås på nyckelskåpen. För att stoppa berusade brevbärare har Posten nu installerat speciella alkolås. Minst två gånger om dagen måste samtliga brevbärare i Sverige blåsa – även de som bara cyklar. – Vi vill försäkra oss om att personalen är nykter. Alkolåsen är placerade på nyckelskåpen, och varje medarbetare har ett eget munstycke som de i blåser i, säger Anette Eriksson, pressansvarig på Posten. Enligt henne görs kontrollerna enbart i förebyggande syfte, och vad hon känner till har man inte behövt skicka hem någon medarbetare sedan alkolåsen började installerades. Däremot är alkolåsen överkänsliga, menar Mats Nilsson, brevbärare och skyddsombud i Malmö. – Man kan blåsa rött fast man är nykter. Till exempel gav det utslag efter att jag hade ätit en karamell. Jag fick skölja munnen och blåsa igen, säger Mats Nilsson, som i övrigt är positiv till alkolåsen. Enligt Andreas Fransson, produktionsledare i Malmö, har de flesta brevbärarna redan börjat se blåsandet som en naturlig rutin i arbetet, även om problem med tekniken finns. – Om man tar i för kung och fosterland och blåser för länge ballar alkolåset ur, säger han. 

DE BLÅSER OCKSÅ

Andra yrken där alkolås förekommer:     Lastbilschaufför     Busschaufför     Taxichaufför     Lokförare     Sopåkare

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro