ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"De missar sitt mål"

Frédéric Vézard · 27 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Boende i Villers-le-Bel ifrågasätter kravallerna

klar

Artikellänk är kopierad

– Det gick hett till, säger Cynthia, 19 år.

Den unga kvinnan, som minns Moushin, 15, som dödas på sin mini-motorcykel tillsammans med Larami, 16 år, spenderade natten utomhus med sin familj för att för att följa händelserna.

Hon såg flera grupper av ungdomar som sprang omkring på gatorna och tände eld på bilar och polisstationen. – Mina föräldrar har bott här i 30 år och har aldrig sett något liknande, säger hon.

En 44-årig man, född i Villiers-le-Bel, förstår inte varför de unga attackerar affärerna. – Att de attacker staten är en sak, men här missar de sitt mål, säger han. En tystnadens marsch samlade omkring 300 personer, framför allt ungdomar, i går eftermiddag. Några bär foton av de unga döda. Andra gömmer ansiktet bakom mössan eller halsduken. Wali är 16 år. Han gick i samma klass som Larami. – Det var en sympatisk kille, lugn, som aldrig letade efter bråk. Det var inte en olycka, polisen gjorde en tabbe, säger han.

Blicken är hård, tonen beslutsam. En annan, som vill vara anonym, förklarar att om minimotorcykeln hade kört på bilen skulle den vara i bitar. – Här är det tvärtom. Snutarna körde över dem som duvor. Deras död kommer att hämnas, säger han.

Tåget passerar framför den brända polisstationen. – Det är vackert, undslipper en ung kille.

Marchen slutar lugnt. Men i början av kvällen rapporterar en invånare till Metro att en lastbil bränts.– Snuten är överallt. Det finns ungdomar som är nära att explodera, säger han.

Tre frågor

... till David Dufresne, journalist och författare till dokumentären ”Quand la Frans s’embrase” och boken ”Maintien de l’ordre” Hur analyserar du händelserna i Villiers-le-Bel? – Det är alltid samma scenario: ett problem med polisen – genom en tabbe eller en olycka – som skapar rykten. Ryktena leder till missförstånd som utlöser våld. Hur har vi hamnat där? – Relationen mellan poliser och unga är alltid komplicerad. Situation är densamma som när Nicolas Sarkozy satt på inrikesdepartementet. Man prioriterar en polis som ingriper och att upprätthålla ordningen, vilket dagligen skapar spänningar. Den lätthet med vilken våldet exploderade i Villiers-le-Bel är ett tydligt symptom på att inget har förändrats i förorten. Finns det en risk att det sprider sig som 2005? – 2005 släpptes elden lös av en lögn. Nicolas Sarkozy försäkrade att poliserna inte hade jagat ungdomarna. Den här gången beror följderna på hur uppriktig regeringen är i sin kommunikation.

klar

Artikellänk är kopierad

Frédéric Vézard
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro