ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

De misstänks ha planerat terrordåd – hade kunnat "skada Sverige allvarligt"

David Peterson · 6 Jan 2019
Uppdaterad 6 Jan 2019
Delar av den utrustning som männen hade.

Delar av den utrustning som männen hade. Foto: Polisen


Rättegången mot tre män som misstänks ha planerat ett terrorbrott i Sverige startar i morgon. Männen ska ha kopplingar till IS och brottet hade allvarligt kunnat skada Sverige, enligt åtalet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stora mängder kemikalier, gasmasker, stridsvästar och bajonetter hittades när Säpo och polisen slog till mot adresser i Strömsund i Jämtland och Akalla i Stockholm i slutet av april. Vid tillslaget greps tre personer och ytterligare ett antal hämtades till förhör.

Nu startar rättegången mot sex män som misstänks för terrorfinansiering – tre av dem åtalas också för att ha deltagit i förberedelserna till ett terrorbrott i Sverige. Rättegången inleds i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt i morgon.

Männen kunde gripas efter att Säpo under en längre tid bedrivit avlyssning och spaning mot flera adresser. Männens telefoner har även avlyssnats. Förberedelserna ska ha pågått under en längre tid men det fanns inget som talade för att ett attentat var planerat att genomföras i närtid när männen greps i slutet av april.

En stor mängd propaganda från terrorgruppen IS hittades i telefoner.
En stor mängd propaganda från terrorgruppen IS hittades i telefoner.

Flera addresser

De misstänkta männen hade tillgång till flera förråd på en rad olika adresser. I förråden ska de ha förvarat en stor mängd kemikalier och militär utrustning samt ett antal bajonetter.

En av de misstänkta männen, en 46-årig man, ska förra vintern ha köpt kemikalierna. Totalt ska han ha köpt två dunkar svavelsyra med en sammanlagd volym på 100 liter, varav den ena hittats, 14 hinkar kalsiumhypoklorit med en sammanlagd vikt på 560 kilo samt fyra förpackningar kaliumhydroxid med en sammanlagd vikt på 100 kilo. Vid tillslag hittades även en tom blå dunk väteperoxid.

Bild på kemikalier som hittades.
Bild på kemikalier som hittades.

Sprängämnen med potentiella att döda

Enligt experter vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, skulle den stora mängden kemikalier kunna användas till att framställa sprängämnen med potentiella att döda och skada ett stort antal människor. Mängden väteperoxid är också såpass stor att det skulle gå att framställa ett flertal olika sprängladdningar som kan användas på flera platser samtidigt, för att maximera utfallet av antal döda, enligt experterna på FOI.

Utöver kemikalierna fanns det även en stor mängd militär utrustning i förråden. Bland annat sex stycken radioapparater, flera bajonetter, en gasmask samt klädesplagg som stridssedlar, handskar och vapenhölster.

I männens mobiltelefoner har man även hittat en stor mängd propaganda från terrororganisationen IS. I materialet finns både filmer och bilder som bland annat visar den amerikanska presidenten Donald Trump och den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu i en avrättningssituation iförda fångkläder med en IS-flagga bakom. Det hittades även bilder på barn som poserar med vapen samt flera bilder från terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm 2017 och på Rakhmat Akilov som dömdes till livstids fängelse och utvisning från Sverige efter attentatet.

Delar av den militärutrustning som männen införskaffat.
Delar av den militärutrustning som männen införskaffat.

Misstänkta männen

De tre männen som misstänks för att ha planerat ett terrorbrott i Sverige är 46, 39 och 30 år gamla. Enligt åtalet ska deras syfte ha varit att genom mord, grov misshandel, grov skadegörelse och allmänfarlig ödeläggelse beröva andra livet. Det står också att ”den brottsliga gärning som förberetts allvarligt kunnat skada Sverige.” Syftet med gärningen ska ha varit att injaga allvarlig fruktan.

Tillsammans med tre ytterligare män misstänks de även för brott mot finansieringslagen. De ska ha skickat pengar till IS-kontakter i bland annat Turkiet.

Fem av männen är från Uzbekistan och en från Kirgizistan.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Metro har sökt advokat Thomas Olsson som försvarar 46-åringen.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro