ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De nya lagarna som kan beröra dig 

Karolina skoglund, mathias Gerdfeldter · 1 Jul 2014
Uppdaterad 1 Jul 2014
Enklare att hyra ut i andra hand Ägaren till en bostadsrätt behöver nu inte längre lika starka skäl för att få rätt att hyra ut sin lägenhet i andra hand. Samtidigt får bostadsrättsföreningen rätt till att ta ut en avgift för bostadsrättsinnehavare som hyr ut sin lägenhet. Regeringens uttryckliga syfte med förändringen är att minska bostadskrisen.

Enklare att hyra ut i andra hand Ägaren till en bostadsrätt behöver nu inte längre lika starka skäl för att få rätt att hyra ut sin lägenhet i andra hand. Samtidigt får bostadsrättsföreningen rätt till att ta ut en avgift för bostadsrättsinnehavare som hyr ut sin lägenhet. Regeringens uttryckliga syfte med förändringen är att minska bostadskrisen. Foto: TT


I dag är det den 1 juli, och 2014 går in i andra halvlek. Detta innebär i vanlig ordning också att en rad nya lagar träder i kraft i Sverige. Här är några som kan beröra dig. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ångerrätt även hos gatuförsäljare 
  Ett nytt, gemensamt konsumentskydd i EU innebär att du har lika lång ångerrätt (14 dagar) när du köper något av en försäljare som står på gatan, till exempel mobilabonnemang, som när du handlar på nätet eller över telefon.
Ångerrätt även hos gatuförsäljare Ett nytt, gemensamt konsumentskydd i EU innebär att du har lika lång ångerrätt (14 dagar) när du köper något av en försäljare som står på gatan, till exempel mobilabonnemang, som när du handlar på nätet eller över telefon.Foto: TT
Stärkt skydd för brottsoffer 
  Brottsoffers ställning stärks och möjlighet till ersättning utökas.
Stärkt skydd för brottsoffer Brottsoffers ställning stärks och möjlighet till ersättning utökas.Foto: TT
Ökat skydd för den personliga integriteten på nätet 
  Kravet på särskilda skäl för att väcka allmänt åtal för förtal och förolämpning tas bort ur brottsbalken. Detta gör att åklagare och Justitiekanslern får det enklare att hjälpa personer som exempelvis utsatts för förtal på nätet.
Ökat skydd för den personliga integriteten på nätet Kravet på särskilda skäl för att väcka allmänt åtal för förtal och förolämpning tas bort ur brottsbalken. Detta gör att åklagare och Justitiekanslern får det enklare att hjälpa personer som exempelvis utsatts för förtal på nätet.Foto: TT
Lättare att byta mobiloperatör (trädde i kraft 1 maj) 
  Det är nu enklare att säga upp abonnemang och friare att kunna använda exempelvis mobiltelefon som man köpt med tillhörande abonnemang. Exempel är att avtal med bindningstid nu ska kunna sägas upp en månad innan bindningstidens utgång och att operatörslås ska efter den inledande bindningstiden tas bort kostnadsfritt.
Lättare att byta mobiloperatör (trädde i kraft 1 maj) Det är nu enklare att säga upp abonnemang och friare att kunna använda exempelvis mobiltelefon som man köpt med tillhörande abonnemang. Exempel är att avtal med bindningstid nu ska kunna sägas upp en månad innan bindningstidens utgång och att operatörslås ska efter den inledande bindningstiden tas bort kostnadsfritt.Foto: TT
Fler bostäder åt unga och studenter 
  Bland annat görs undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet vid inredning av bostäder på högst 35 kvadratmeter på en vind. En sådan sak är till exempelvis det tidigare kravet på hiss, som nu avskaffas i detta avseende.
Fler bostäder åt unga och studenter Bland annat görs undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet vid inredning av bostäder på högst 35 kvadratmeter på en vind. En sådan sak är till exempelvis det tidigare kravet på hiss, som nu avskaffas i detta avseende.Foto: TT
Fritt fram för minihus 
  Fritt fram för Attefallshus: Det tidigare bygglovskravet för så kallade Attefallshus tas bort. Det får dock vara högst 25 kvadratmeter stor och måste byggas på den egna tomten. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT Nyhetsbyrån.
Fritt fram för minihus Fritt fram för Attefallshus: Det tidigare bygglovskravet för så kallade Attefallshus tas bort. Det får dock vara högst 25 kvadratmeter stor och måste byggas på den egna tomten. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT Nyhetsbyrån.
klar

Artikellänk är kopierad

Karolina skoglund, mathias Gerdfeldter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro