ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De plågar sina hundar – genom att mata dem till döds

Linnea Bergman · 2 Okt 2017
Uppdaterad 2 Okt 2017
Tre av de överviktiga hundar vars ägare det vidtagits åtgärder mot.

Tre av de överviktiga hundar vars ägare det vidtagits åtgärder mot. Foto: Foto: Länsstyrelsen.


Hundar som knappt kan gå, andas pipande och får viktrelaterade sjukdomar. Problemen med överviktiga djur ökar i Sverige. Metro har kartlagt tio fall där det gått så långt att husse eller matte dömts för djurplågeri eller fått djurförbud.

klar

Artikellänk är kopierad

Forskning har visat att minst en tredjedel av hundarna i Sverige är överviktiga. Marie Sallander, som disputerat på kost och motion för hundar, tror att det kan finnas flera anledningar till att problemen med tjocka hundar ökar.

En anledning kan vara att hundarnas mat på senare år blivit mer energität än tidigare, vilket gör att maten blir lättare att överdosera.

– Vi vet att hunden lever ett kortare liv om den är för tjock. I genomsnitt får du då behålla din hund två år kortare. Två år för en hund är femton år för en människa. Det är väldigt, väldigt mycket, säger hon.

Enligt Marie Sallander finns det även en trend att vissa raser, exempelvis labradorer, ska ha mer hull. Något som uppmuntras på hundutställningar.

Tidigare användes fler hundar som jakthundar och fick på ett naturligt sätt jobba mer i vardagen. I dag är fler hundar rena sällskapshundar som är beroende av rastning av matte eller husse.

Marie Sallander tycker att svenska hundägare generellt är bra på att inte ta på sig ansvar för en hund som de inte hinner med. Men en allt stressigare tillvaro kan ibland spela in.

– Visst finns det risk att om vi människor motionerar mindre så kanske hundarna också gör det.

Den mest överviktiga hund som Marie Sallander sett var så tjock att den släpade sin mage i marken.

– Det var absurt. Hunden kunde knappt gå. Naturligtvis är det en form av djurplågeri. Djuren mår väldigt dåligt av att vara vråltjocka.

Den hunden blev senare omhändertagen. I de flesta fall går det inte så långt. Men i de extrema ärendena finns det ofta även en mänsklig tragedi bakom, enligt Marie Sallander. Det kan handla om exempelvis fysisk eller psykisk sjukdom, ett dödsfall eller en skilsmässa.

– Ibland kan man vara en helt vanlig djurägare först. Sedan händer det något i livet som gör att man inte tar hand om sitt djur ordentligt längre, säger hon.

Tio fall där djur farit illa av att vara för överviktiga

Försökte ”hela” hunden istället för att sätta den på diet 

Foto: Länsstyrelsen.
Foto: Länsstyrelsen.

Plats: En mindre ort i Västra Götalands län.Hundägare: En man i 45-årsåldern.Vad hände: Mannen tog över hunden efter sin mamma. I augusti 2011 fick länsstyrelsen in en anmälan om att hunden for illa. Vid en kontroll upptäcktes det att hunden var mycket överviktig, halt och hade svårt att andas normalt. Den orkade inte stå upp utan lade sig ner direkt när den hade rört på sig. Hunden togs omhand och avlivades. Enligt veterinären vägde hunden då 35 kilo, dubbelt så mycket som normalt. Den hade en kraftig öroninflammation, ansträngd och pipande andning och bölder mellan tårna. Hunden ville enligt ägaren inte äta lågenergimat eller ta sin medicin. Ägaren uppger att han istället försökte ”hela” hunden.Hundens mående: Veterinären gjorde bedömningen att hunden varit utsatt för ett kraftigt lidande under lång tid.Påföljd: Hunden omhändertogs och ägaren fick djurförbud. Ägaren dömdes2013 till villkorlig dom och dagsböter för djurplågeri i Skaraborgs tingsrätt. I domen togs hänsyn till att mannens eget hälsotillstånd försämrats.

Hund i Varberg fick äta så mycket den ville – kunde knappt resa sig 

Foto: Länsstyrelsen.
Foto: Länsstyrelsen.

Plats: Orter i Örebro län och Hallands län.Hundägare: En man i 60-årsåldern.Vad hände: Länsstyrelsen upptäckte 2012 att mannens hund var ”mycket fet”, andades tungt och hässjade utan anledning. Hunden hade mycket svårt att stå upp och la sig direkt vid rörelse. Hussen sa att hunden själv fick bestämma hur mycket hon ville äta. Efter upprepade kontroller var hunden fortfarande överviktig nästan tre år senare. Då hade hussen flyttat till ett annat län. Hunden hade ett tjockt lager späck över kroppen och revbenen kunde inte kännas. I rätten sa mannen senare att han går en mil om dagen med hunden, något som en expert ifrågasatte om hunden ens klarade av. I maj 2015 kom hunden in till veterinären med näsblod. Hunden hade diabetes och hade fått en kraftig leverpåverkan och koagulationsrubbning. Veterinären tyckte att det var frågan om djurplågeri och övertalade ägaren att låta avliva hunden.Hundens mående: Enligt en expert ska rasen väga mellan 16-20 kilo. Men hunden vägde runt 35-40 kilo. Hunden hade svårt att resa sig, rörde sig långsamt och stapplande och tingsrätten bedömde att den led.Påföljd: Varbergs tingsrätt bedömde att mannen genom grov oaktsamhet orsakat hunden lidande genom att låta henne vara kraftigt överviktig. Mannen dömdes till dagsböter för djurplågeri.

Överviktig hund vägrade röra sig från sitt eget kiss 

Foto: Länsstyrelsen.
Foto: Länsstyrelsen.

Plats: Lidköpings kommun i Västra Götalands län.Hundägaren: Ett par i 50-årsåldern.Vad hände: Vid en oanmäld kontroll av Länsstyrelsen i Västra Götaland 2010 upptäcks att parets hund var mycket överviktig och hade stora problem att gå. Beslut togs om att hunden omgående skulle tas omhand. Hunden har sådana problem att gå att den måste bäras in i bilen vid omhändertagandet. Andhämtningen beskrevs som mycket ansträngd. När hunden kissat satt den sig i kisset och vägrade att röra på sig.Hundens mående: Länsstyrelsen gjorde bedömningen att hunden led av sin övervikt.Påföljd: Hunden omhändertogs i oktober 2010 i samband med Länsstyrelsens kontroll. Brottsmisstankarna mot paret lades dock ner.

Orkade inte gå ut med överviktig hund 

Foto: Länsstyrelsen.
Foto: Länsstyrelsen.

Plats: Södertälje kommun.Hundägaren: En kvinna i 60-årsåldern.Vad hände: Redan 2009 uppmärksammade Länsstyrelsen i Stockholm hundens övervikt första gången. Kvinnan uppgav att hon mått psykiskt dåligt och därför inte kunnat motionera hunden som hon velat. När en ny kontroll gjordes var hunden fortfarande överviktig och halt på ett framben. Totalt fick kvinnan sex föreläggande om att minska hundens vikt mellan 2009 och 2015.Hundens mående: Pendlade i vikt under flera års tid och vägde ett tag 44,5 kilo trots att målvikten för hunden är 32 kilo.Påföljd: En granne tog tillsist på sig ansvaret för hunden och efter det minskade den i vikt. Den tidigare matten fick djurförbud från Länsstyrelsen i oktober 2016. Länsstyrelsen skriver att kvinnan verkar sakna kunskap och handlingskraft att agera för att hålla hunden i en godtagbar vikt. Förvaltningsrätten avslog kvinnans överklagande.

Lösspringande överviktig hund omhändertogs 

Foto: Länsstyrelsen.
Foto: Länsstyrelsen.

Plats: Stockholms kommun.Hundägare: En man i 45-årsåldern.Vad hände: Hunden sågs i februari 2014 springa lös på vägen i flera timmar och polisen försökte få kontakt med den registrerade ägaren utan att lyckas. Mannen berättade efter det att han övertagit hunden från en släkting.Hundens mående: Hunden var överviktig, hade kraftig tandsten, gråstarr i båda ögonen, ljudlig andning och en misstänkt testikeltumör. Några fotografier i hundens mun kunde inte tas för att den var för aggressiv.Påföljd: Polisen omhändertog hunden direkt. Länsstyrelsen upphävde dock omhändertagandet och tog istället beslut om att ägaren måste lämna in regelbundna veterinärintyg och ett bantingsprogram följas. Hunden omhändertogs istället i november 2015.

Hund med sår på tassarna och ansträngd andning omhändertogs

Plats: Mindre ort i Västmanlands län.Hundägare: Kvinna i 30-årsåldern.Vad hände: Länsstyrelsen upptäckte i november 2014 att kvinnans hund var mycket överviktig. Kvinnan tog trots påtryckningar inte hunden till veterinär som hon skulle och lyckades inte få honom att gå ner i vikt.Hundens mående: Länsstyrelsen skriver att hunden är märkbart påverkad av sin övervikt och att ägaren utsatt honom för lidande. Hundens andhämtning var ansträngd och allmäntillståndet nedsatt. Hunden hade sår på tassarna vilket kunde komma från att han slickat sina tassar för att han hade ont.Påföljd: Djuret blev omhändertaget enligt djurskyddslagen av Länsstyrelsen i Västmanlands län i januari 2016.

Familj anmäldes gång på gång – lät djuren bo i små burar 

Plats: Västerås kommun i Västmanlands län.Hundägaren: Hunden bodde hemma hos en familj.Vad hände: En anonym anmälan kom in om att en barnfamilj inte skötte sina djur ordentligt. Vid en annonserad kontroll i september 2016 upptäckte man bland annat att hundar satt i små förvaringsutrymmen och var över- eller underviktiga. Även familjens fiskar och katter bedömdes vara misskötta. Sedan tidigare hade flera anmälningar kommit in mot samma familj och kvinnan i familjen hade dömts för brott i samband med djurhållningen flera gånger och har ett djurförbud.Hundens mående: Länsstyrelsen skriver att det är angeläget att en av hundarna går ner till en normalvikt för att han inte ska få en minskad livskvalité och förkortad livslängd.Påföljd: Enligt Länsstyrelsens beslut från oktober 2016 måste djurägaren se till att djuren inte förvaras i för små boxar. Ägarna måste även se till att hundarna och katterna får fri tillgång till dricksvatten, har rena och mjuka liggplatser och rastas regelbundet. Ägaren måste enligt beslutet även skicka in en skriftlig rutin kring hur skötseln av djuren ska se ut.

Halt hund omhändertogs efter misslyckad banting

Plats: Stockholms kommun.Hundägare: En kvinna i 60-årsåldern och en man i 40-årsåldern.Vad hände: Länsstyrelsen hittade sårskador och för långa klor hos hunden redan 2012. Vid en ny kontroll 2015 upptäcktes att hunden var överviktig. Ägarna uppgav att hunden fick samma mat som de själva åt och rastades högst två gånger per dag. Totalt har länsstyrelsen hittat brister i djurhållningen vid fyra tillfällen. Hunden har inte haft fri tillgång till dricksvatten, tagits  till veterinären när den varit sjuk och ägarna har inte lyckats hålla nere hundens vikt.Hundens mående: När hunden kom in till veterinär upptäcktes det att den var halt, hade ont i benet och hade en tumör.Påföljd: Länsstyrelsen beslutade i juni 2017 att omhänderta hunden. Ärendet har överklagat till Förvaltningsrätten och är inte avgjort där än.

Lämnade djur ensamma i smutsig lägenhet

Plats: Stockholms kommun.Hundägare: En kvinna i 65-årsåldern.Vad hände: Kvinnan lämnade sina två katter och en hund ensamma utan uppsyn. Djurens utrymmen var smutsiga av avföring och urin och djuren fick inte hjälp av veterinär när de behövde. Polismyndigheten beslutade att omhänderta kvinnans djur vid två tillfällen.Hundens mående: Länsstyrelsen skriver att djuren led. Hunden var överviktig, hade tovig päls, var förstoppad och hade kockor av avföring hängande från baken.Påföljd: Länsstyrelsens i Stockholm förbjöd i november 2015 kvinnan att ta hand om och skaffa djur. Förvaltningsrätten avslog kvinnans överklagande.

Misskötte gård i nästan femton års tid

Plats: En mindre ort i Dalarna.Hundägare: En kvinna i 60-årsåldern och en man i 70-årsåldern.Vad hände: 2011får paret djurförbud från Länsstyrelsen. Då har det rapporterats om brister på parets gård sedan slutet av 80-talet. Bland djuren som bedömdes ha misskötts finns en hund som beskrivs som mycket kraftigt överviktig. Hundens mående: Beskrivs inte närmre i Länsstyrelsens beslut.Påföljd: Paret fick 2012 ett djurförbud tillsvidare efter beslut från Länsstyrelsen Dalarna. De dömdes  även 2012 för djurplågeri villkorlig dom och dagsböter efter att ha misskött en av gårdens kor.

pil
Så vet du om din hund är överviktig

Du ska lätt kunna känna revbenen när du stryker med handen längs sidan på hunden utan att trycka till. Du ska även kunna känna höftbenen. Om du tittar på hunden uppifrån så ska midjan och nacken vara tydligt markerade. Om du tittar på hunden i profil ska buken vara lätt uppdragen.

pil
Så får du din hund att gå ner i vikt:

– Det enklaste rådet är att ge hunden mindre mat. Ett råd är att ge hunden 60 procent av den mängd mat som en hund med den önskade målvikten ska få i sig. Väg hunden varje vecka. Om hunden inte går ner i vikt minskas maten med ytterligare 20 procent.

– Tänk på att torrfoder finns med olika mängd fett och protein för olika hundars behov.

– Hundar är precis som människor individer och kan förbränna olika mycket. Prova dig fram så att din hund får i sig så mycket energi som den behöver.

– Har du en ovanligt hungrig hund? En del hundar vill äta hela tiden. Då kan du prova att ge den morötter eller blanda ut maten med ris och grönsaker för att den ska känna sig mättare.

– Ge inte hunden småbitar av mat mellan målen. Många små munsbitar innebär ofta för mycket energi.

– En del väljer att ge hunden samma mat som de själva äter, vilket kan fungera bra. Men undvik mat med för mycket socker och fett som bullar, kakor och smörgåsar som gör att den lätt går upp i vikt.

– Använd dig av speciella dietfoder om din hund har problem med vikten.

– Tuffa till dig. Tänk på att det oftast är ditt och inte hundens fel att den är överviktig. Fall inte för de vädjande ögonen utan gör det som är bäst för hunden i längden.

– Ta hjälp av en veterinär. Den kan hjälpa dig att bedöma om hunden behöver gå ner i vikt och hjälpa till att bedöma målvikt och med ett kostprogram.

Källa: Källa: Agria, Moderna Försäkringar

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro