ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De protesterar mot Obama – med svart rök

Fredrik Tideman · 6 Jul 2014
Uppdaterad 6 Jul 2014
Protest – med hjälp av svart rök.

Protest – med hjälp av svart rök. Foto: Skärmdump/Youtube


Att låta sin bil spy ut svart rök har blivit det senaste sättet för konservativa amerikaner att visa sitt missnöje med president Obama.

klar

Artikellänk är kopierad

Fenomenet kallas för "rolling coal" och innebär att man monterar ett par skorstenar på sin dieseldrivna pick-up. Med några modifieringar på bilen kan man tvinga in mer diesel i motorn när man önskar och på så sätt få svart rök att stiga från skorstenarna, skriver Business Insider.

"Coal rolling" är inget nytt, men enligt Business Insider verkar fenomenet har fått en politisk prägel. Fler och fler ser det som en protest mot miljöaktivister och mot Barack Obamas miljöpolitik. Nyligen presenterade Obama ett förslag som går ut på att kolindustrin i USA ska minska sina utsläpp med 30 procent till år 2030. Ett kontroversiellt förslag för flera stater där kolindustrin är stor.

Nyhetssajten Slate har träffat en man som säljer utrustning för att kunna spruta ut rök.

– Jag träffar många som inte gillar Obama, säger han.

Den amerikanska sajten Vocative har träffat en "coal roller", Ryan, som berättar att han och andra likasinnade gärna attackerar bilister som kör hybridbilar med svart rök.

– Känslan häromkring är att alla som kör små bilar är liberaler. En gång blåste jag rök på en Prius bara för att den följde efter mig, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro