ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De reser med husbil i ett halvår – här är parets bästa tips

Daniel Cederlund · 4 Maj 2017
Uppdaterad 4 Maj 2017
Lennart Nilsson tillsammans med sambon Britt-Inger Granfors.

Lennart Nilsson tillsammans med sambon Britt-Inger Granfors. Foto: Privat


Sugen på en semester i husbil eller husvagn? Här är allt du behöver veta – både för semestern i Sverige eller utomlands.

klar

Artikellänk är kopierad

Många drömmer om en kravlös chartervecka eller en lyxig storstadsweekend på semestern, att få ett all inclusive-paket serverat på silverfat i stället för den planerings- och tidskrävande campingsemestern. Men är det så jobbigt att campa? Enligt husbilsentusiasten Lennart Nilsson, somdriver bloggen Husbilslivet.se, är det en missuppfattning av vad en husbilssemester behöver innebära.

– Det är ju friheten och kravlösheten som lockar mig med husbilslivet. Vi packar Löfbergs Lila och ser till att någon tar hand om posten medan vi är borta, sen är det bara att åka, säger han.

Det snackas om att intresset för husbilar är större än någonsin. Något som Lennart Nilssons eget vittnesmål från vägarna bekräftar.

– För tio år sedan kunde du åka iväg en fredag eftermiddag utan något problem att få plats på camping eller ställplats när du kom fram – det är omöjligt i dag. Kommunerna bygger inte ut ställplatserna i takt med att efterfrågan ökar, så egentligen borde vi nog inte uppmärksamma det här ännu mer; det är tillräckligt trångt redan, säger Lennart och skrattar.

För bara ett par veckor sedan kom Lennart och sambon Britt-Inger Granfors hem från en sex månader lång husbilssemester på iberiska halvön där man betade av drygt 1 000 mil i husbilen. Där ägnade de tid åt att se nya platser och deras andra stora intresse – geocaching.

– Vi hittade en nedlagd järnvägssträcka som vi cyklade längs och geocachade i tre dagar. En sådan grej hade vi inte ens kunnat planera om vi försökte. Det är de små sakerna som är väldigt härliga med friheten en husbilssemester ger.

Ni var ändå där i sex månader, och det är så ni brukar göra varje vinter. Blir ni aldrig trötta på husbilslivet?

– Inte på själva husbilsåkandet, kanske att det blir lite väl många nya intryck till slut. Det är ganska skönt att komma hem till Torshälla efter en sådan långkörare.

pil
Lennart Nilssons bästa tips inför och under husbilssemestern

Egen vattenslang

Se till att ha med en egen vattenslang med ett antal olika anslutningar. Det finns ofta vattenslangar på campingarna, men vissa har missförstått och använder dem till att skölja toalettkassetten. Det är inte så fräscht. Har du ingen vattenslang funkar det utmärkt att tanka vatten med en 10-liters vattenkanna.

Töm rätt

Töm inte smutsvattnet i naturen. Det finns särskilda ställen där man kan tömma det vattnet på campingarna. Att ta hand om sitt avfall är en väldigt viktig sak att tänka på och ha en plan för om du åker runt i husbil eller med husvagn.

Ovan? Provkör hemma

En husbil har ofta ett stort överhäng bakom bakhjulen, så när man ska parkera kan det bli svårt och snävt som nybörjare. Därför är det bra att öva lite på backning och parkering innan man åker iväg på semestern.

Kom ihåg tejpen

Ha med dig en rulle silvertejp och svarta sopsäckar. Om något händer, till exempel att takluckan råkar blåsa av, är det bra för provisorisk lagning.

Känn lugnet

Planera inte för mycket. Du bör se till att husbilen är besiktad innan du åker, men i övrigt kan du fixa det mesta längs vägarna. Och jag tycker personligen att friheten är det bästa med huslivet, det måste inte finnas en plan för varje dag och stopp.

pil
Lennart Nilssons bästa tips om du ska på husbilssemester utomlands

Kolla upp försäkringen

Vid utlandsresor är det viktigt att kolla så att det finns en gällande reseförsäkring. De första 45 dagarna ingår oftast i hemförsäkringen, men dubbelkolla så att det även gäller din försäkring.

Håll koll på trafikreglerna

Kolla upp gällande trafikregler för respektive land. Det finns lite olika regler för hur bilen ska vara utrustad, läs på innan ni åker.

Skylta cykeln

Vid resa i Italien och Spanien ska utskjutande last baktill utmärkas med en stor röd/vit-randig skylt. Till exempel cyklar.

Kom ihåg utlandsgasolen

Tänk på att om du åker utomlands så har alla länder sina egna gasolflaskor, så det går inte att byta flaskor lika smidigt som här hemma i Sverige. Det finns en del ställen ute i Europa som fyller svenska flaskor. Men för att vara förberedd kan du skaffa olika adaptrar som gör att du kan tanka gasol i andra europeiska länder. Det viktigaste är att du har en plan för detta innan du åker på långresa.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Cederlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro