ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De riskerar att luras av Stockholmshem

Karin Rutström · 25 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Kawa Ardalani är ordförande i bostadsrättsföreningen på Horisontvägen i Skarpnäck. Det var först efter Metros artiklar som han fick reda på att det fanns sjukahusproblem i området.
Kawa Ardalani är ordförande i bostadsrättsföreningen på Horisontvägen i Skarpnäck. Det var först efter Metros artiklar som han fick reda på att det fanns sjukahusproblem i området.Foto: Jessica Gow

Stockholmshem försöker sälja misstänkta sjuka hus. De hyresgäster som bildat bostadsrättsförening i Skarpnäck riskerar nu att bli lurade av Stockholmshem. – Vi gör de sedvanliga tekniska besiktningarna och sedan får hyresgästerna själva avgöra om de vill köpa eller inte, säger Pelle Björklund, vd Stockholmshem.För några månader sedan erbjöd bolaget hyresgästerna att ombilda till bostadsrättsförening och köpa sina lägenheter. Totalt är det ett hundratal lägenheter på bland annat Horisontvägen som planeras att ombildas.

– Det var först när vi läste artikeln i Metro som vi fick veta att det fanns sjukahusproblem i vårt område, säger Kawa Ardalani, ordförande för bostadsrättsföreningen. Det var ingen rolig nyhet men vi är tacksamma att vi fått veta hur det ligger till. Vi är många utländska familjer som bor här och är vana vid att hyresvärden inte lyssnar på oss. Men vi tänker inte låta oss bli lurade.

Enligt Stockholmshem finns det inte några indikationer på att fler hus än de som ligger på Skarpnäck allé skulle ha sjukahusproblem. Det trots att många hyresgäster under åren blivit sjuka sedan de flyttat in i lägenheterna. Maria Elena Alvarez fick exempelvis tillstånd att hyra ut sin lägenhet i andra hand under ett år för att pröva om hon mådde bättre i en annan bostad:– Nu bor jag i en annan lägenhet och sedan jag flyttade har jag varit helt frisk.

Visste om skadorna – gjorde ingenting

Mörkläggningen fortsätter. Stockholmshem ljuger om fuktskadorna i Skarpnäck. Företaget har fortfarande inte gått ut med information i området eller inlett några undersökningar trots att de för nästan två år sedan fick indikationer på att det fanns sjuka hus i området.

De enda lägenheter som undersöks är fortfarande endast de som hyresgästerna själva felanmäler.

I stället påstår vd:n Pelle Björklund felaktigt i flera intervjuer att problemen i lägenheten där de första mätningarna gjordes förra året berodde på en tidigare vattenskada. Men Metros undersökning visar att det aldrig funnits någon vattenskada i den aktuella lägenheten.– Jag kan ha blivit felinformerad, säger han.

Mätningar i samma lägenhet visade också på höga halter av ammoniak, alltså samma resultat som i de sjuka husen i Dalen. – När vi ser den här typen av mätvärden rekommenderar vi att det ska göras fler mer omfattande undersökningar, säger Maria Nilsson, kemist på Pegasus lab.

Kommer ni att gå igenom resten av området?– Ja, men hur vet vi ännu inte. I veckan ska vi gå ut till alla hushåll med information, säger Pelle Björklund.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Rutström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro