ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De röstar på president- kandidat i Sverige

Ann Hagman · 6 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Från och med i år låter demokraterna utlandsamerikaner i hela världen rösta i primärvalet där de bor. Det är fantastiskt, sa Janice Carstedt (tv), en av de demokratiska väljare som sökte sig till vallokalen i Tullys kafé på Götgatan. Till valurnan kom även Amanda Spaner (th), bosatt i Sverige och tidigare volontär för demokraterna i USA.

Från och med i år låter demokraterna utlandsamerikaner i hela världen rösta i primärvalet där de bor. Det är fantastiskt, sa Janice Carstedt (tv), en av de demokratiska väljare som sökte sig till vallokalen i Tullys kafé på Götgatan. Till valurnan kom även Amanda Spaner (th), bosatt i Sverige och tidigare volontär för demokraterna i USA. Foto: Mattias Holgersson


klar

Artikellänk är kopierad

I går fick amerikaner för första gången rösta i en vallokal i Sverige. Från och med i år låter demokraterna utlandsamerikaner i hela världen rösta i primärvalet där de bor.– Det är fantastiskt, sa Janice Carstedt, en av de demokratiska väljare som sökte sig till vallokalen i Tullys kafé på Götgatan.

Hon har bott i Sverige i 42 år. Hittills har hon fått rösta på det långsamma sättet, genom att beställa en valsedel från sin delstat i USA, som sedan skickas tillbaka per post.

Till valurnan kom även Amanda Spaner, bosatt i Sverige och tidigare volontär för demokraterna i USA.– Registreringen i USA medför ofta långa väntetider. Jag går hit och röstar för att jag vill vara säker på att min röst blir räknad i tid, säger hon.

På lördag håller vallokalen på Södermalm öppet hela dagen.– Det här är vår enda lokal i Sverige. Runt om i världen finns det 40 röstcenter dit amerikaner kan gå ock rösta, säger Bruce Morris, som administerar röstningen för Democrats abroad i Sverige.

Utlandsdemokrater kan även rösta on line på democratsabroad.se. På de republikanska kandidaterna kan man däremot rösta endast med en blankett som beställs från delstaten man är skriven i.– Republikanerna håller sig till det gammeldags sättet. Demokraterna genomför det här för första gången. Det beror nog på att de ser det här som sitt förändringsval, efter åtta år med republikansk president, säger Ian Bald på amerikanska ambassaden i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro