ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De sålde sina pensioner – startade nytt liv i Frankrike

Alva Forsberg Fierro · 9 Dec 2015
Uppdaterad 9 Dec 2015
Lene och Reinhard utanför sitt hem i Bargemon.

Lene och Reinhard utanför sitt hem i Bargemon. Foto: Håkan Forsberg


Lene, 57, och Reinhard, 66, lämnade Danmark för att starta ett nytt kapitel i livet – i Frankrike. Vi visste inte vad som väntade oss, vi kunde inte ens språket”, säger Reinhard.

klar

Artikellänk är kopierad

En liten fransk by uppe i Provences röda berg. Frisk luft. Sol 300 dagar om året, en halvtimme till Rivieran och 45 minuter till närmsta skidbacke.

– I bland får man nypa sig i armen. Ljuset är fantastiskt här, det gör mig mer optimistisk, säger Reinhard och pekar mot fönstret där eftermiddagssolen tittar in.

Sedan sexton år är Lene och Reinhard Müller bosatta i den sydfranska byn Bargemon.

Byn, som ligger 500 meter över Medelhavet med drygt 1500 invånare, har under flera år varit sommarresidens för paret David och Victoria Beckham. Men det är knappast kändisliv som kännetecknar denna medeltida by med trånga gränder, utan den rena luften, lugnet och närkontakten med folk.

– Du går inte förbi någon utan att titta i ögonen och säga bonjour! Det finns en kontakt mellan människor här i byn som jag uppskattar, säger Lene.

►LÄS MER: Melody, 25, flydde Sverige för ett liv i Australiens skogar

1999 sa de Farvel till Köpenhamn och Ja till ett nytt liv i Frankrike. Då befann sig båda mitt i karriären, i en stressig reklambransch och med små barn. Lene hade precis blivit erbjuden ett toppjobb – men tackade i sista stund nej.

– Tajmingen var rätt. Vi hade kommit till ett vägskäl i livet. Antingen skulle vi fortsätta på samma väg eller så skulle vi skriva vi ett nytt kapitel, förklarar Reinhard.

Drömmen om att arbeta i ett annat land innan de blev för gamla hade alltid funnits där. De sålde allt – till och med sina pensioner – och drog.

– Vi sa till oss själva: Gör vi det inte fullt ut så har vi alltid en möjlighet att komma tillbaka. Och det ville vi inte, säger han.

– Dessutom har vi alltid semestrat i Sydfrankrike och länge tänkt att vi en dag ska ha vårt egna B & B här, med skandinavisk touch, berättar Lene.

Och så blev det. De köpte ett gammalt hus i Lorgues och byggde om det till ett hotell med 15 rum, som öppnade år 2000. Men hotell och två tvillingpojkar i fransk skola blev slitigt i längden. Efter tre år sålde de hotellet och blev fastighetsmäklare; säljer hus och lägenheter till skandinaver i första hand.

►LÄS MER: Patrik, 26, säljer allt och drar: "Ska bara äga hundra saker"

En dag fick de uppdraget att sälja ett gammalt stenhus i byn Bargemon. Läget, utsikten, inredningen, terrasserna var helt rätt – så de köpte huset själva 2007.

Idag driver de Muller’s Bed & Breakfast, dit gäster av alla nationaliteter kommer. Reinhard vet hur mycket det betyder för en nordbo att slippa mörkret under vinterhalvåret.

– Att komma ner till ett landskap som har 300 dagar sol per år är väldigt tilltalande för en skandinav. Det finns inte mycket här som gör en depressiv. Tvärtom: maten, människorna, kulturen är fantastisk.

Varken han eller Lene kan tänka sig att flytta tillbaka till Danmark – även om de saknar sönerna, som numera bor i Köpenhamn.

– Men vill vi ses så är de bara två timmar bort med flyg, så det är enkelt att hälsa på familjen. Vi trivs bra här och lever i nuet. Tvivlar vi någon dag öppnar vi bara fönstret och andas in den friska luften och solen, säger Reinhard.

Mer information hittar du på deras hemsida eller Facebook

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro