ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De sålde uppehållstillstånd på hemliga möten

Johan Mårtensson · 30 Jan 2013
Uppdaterad 30 Jan 2013
Två handläggare på Migrationsverket i Malmö misstänks ha sålt uppehålls tillstånd och uppehållsrätter till ett tiotal asylsökande. Upp emot en miljon  kronor kan handläggarna ha kommit över. 

Två handläggare på Migrationsverket i Malmö misstänks ha sålt uppehålls tillstånd och uppehållsrätter till ett tiotal asylsökande. Upp emot en miljon  kronor kan handläggarna ha kommit över.  Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Under hemliga möten ska personal på Migrationsverket ha sålt uppehållstillstånd till asylsökande. Till-sammans kan de två handläggarna i Malmö ha kommit över miljonbelopp.

klar

Artikellänk är kopierad

Genom falska pass blev asylsökande från Afrika och Mellanöstern plötsligt bulgariska medborgare och kunde på så vis få uppehållsrätt i Sverige, som ges till EU-medborgare. Flera fick också uppehållstillstånd. Till hjälp ska de ha haft två handläggare på Migrationsverket i Malmö som tjänade grova pengar på asylfusket.

– De misstänks ha tagit emot 50 000–100 000 kronor från varje person. Hittills har vi identifierat tio–tolv personer, men de kan snart vara fler, säger statsåklagare Nils-Eric Schultz vid Riksenheten mot korruption. 

De två handläggarna, som båda jobbat på Migrationsverket i många år, greps i går. Husrannsakningar genomfördes i deras bostäder men också i en lokal i Malmö. Enligt Nils-Eric Schultz pekar mycket på att handläggarna bokade in hemliga möten med de asylsökande under arbetstid för att sedan göra upp affärerna i lokalen.

– Det skedde under konstiga tider. Vi har hittat en hel del intressant material där som vi nu ska gå igenom, säger han. 

En av de misstänkta är i dag tjänstledig. Den andra fick sparken efter att ha gjort sig skyldig till dataintrång på myndigheten. Båda riskerar nu sex års fängelse för grovt mutbrott. Samtidigt kan de personer som betalat mutorna komma att utvisas, enligt Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.  

– Vi har redan påbörjat arbetet med att titta på varje enskilt ärende. Om dessa visar sig vara utfärdade på felaktiga grunder kommer vi att återkalla tillstånden, säger Fredrik Bengtsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro