ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De säljer fusk på högskoleprovet: "Vi förverkligar människors drömmar"

Åsa Larsson · 4 Aug 2016
Uppdaterad 4 Aug 2016
HP-hjälpen har skickat ut erbjudanden till sökanden och marknadsför sig på Facebook.

HP-hjälpen har skickat ut erbjudanden till sökanden och marknadsför sig på Facebook. Foto: Montage/TT


För dyra pengar kan de som gör högskoleprovet fuska med hjälp av en avancerad metod. Nu stramar regeringen åt reglerna.

klar

Artikellänk är kopierad

HP-hjälpen tar betalt för att hjälpa den som ska göra högskoleprovet att fuska sig till olika resultat. För 39 000 kronor kan du få 1,4 – och för hela 99 000 kronor får du resultatet 1,9.

Personerna bakom verksamheten påstår att de smygfilmar provet, kollar upp svaren och ringer upp kunden, som bara behöver lyssna via ett litet chip i örat och skriva ner de rätta svaren – allt medan provet pågår. ►LÄS MER: Höjd fuskberedskap vid högskoleprov Det är inte tillåtet att kroppsvisitera de som gör högskoleprovet och enligt HP-hjälpen är det alltså säkert att utrustningen inte upptäcks.  "Hörsnäckorna vi använder är extremt små och helt omöjliga att upptäcka", skriver de i ett mejl till Metro.

Vid nästa provtillfälle, den 29 oktober, kommer nya regler att gälla. Dels kommer den som fuskar att bli avstängd från att göra högskoleprovet de kommande två åren och dels så krävs att provsvar lämnas "på heder och samvete".

"Förmodligen kommer höstens prov att vara allra sista gången vi är aktiva", kommenterar HP-hjälpen i mejlet till Metro. "Störst andel fuskare finns i intervallet 1,90–2,00. Där uppskattar vi att 10–20 procent av alla resultat är köpta. Vi har årligen ett antal som ska in på Handels, där det krävs maximala 2,0. Dessa kunder betalar en fast summa på 150 000 kr för Sveriges mest attraktiv utbildning."►LÄS MER: Så pluggar du i sista minuten för högskoleprovet Vilka är ni som driver HP-hjälpen?

"Vi är i grund och botten högpresterande studenter från Stockholm, som hoppat av våra utbildningar för att delta i lukrativa affärsprojekt."

Hur motiverar ni att hjälpa människor att fuska?

"Visst, det är inte helt rätt att hjälpa andra att fuska, men de som vi hjälper är oerhört tacksamma. Vi förverkligar människors drömmar om juristutbildningar, psykologutbildningar och läkarutbildningar."

Carina Hellgren, utredare på Universitets- och högskolerådet, är mycket kritisk.

– Det ställer ju verkligen till det för de som med hårt slit skaffar sig bra resultat på högskoleprovet. Att de ska kunna slås ut av de som köper sig ett resultat är moraliskt stötande.►LÄS MER: Organiserat provfusk inte olagligt Myndigheten har svårt att hålla jämna steg med fuskarna, men även om man inte till exempel stör ut sändningar så finns det sätt att upptäcka att fusk har skett, säger Hellgren.

– Om man hittar ett antal individer som har identiska svar är det en indikation på fusk.

I några fall har personer också skrivit provet åt andra. I de fallen har det märkts på att fuskaren gjort en anmärkningsvärd förbättring av sitt provresultat och man har kunnat avgöra frågan genom att kolla signaturen med handstilsanalys, enligt Hellgren.

Tidigare har den enda konsekvensen varit att provresultatet strukits.

Med de nya reglerna kommer fuskare att behöva vänta i två år på att ta nästa högskoleprov för att ens kunna ta sig tillbaka in på utbildningen. Carina Hellgren hoppas på att detta ska ha en avskräckande effekt.

– Två år är lång tid för en ung människa.

Efter regeländringen kommer fusket att kunna betraktas som ett brott eftersom provtagarna lämnar in sitt prov på "heder och samvete".

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro