ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De säljer sex på nätet

Frida Sundkvist · 25 Mar 2013
Uppdaterad 26 Mar 2013
De säljer sex på nätet Typiskt nattduksbord vid ett polistillslag vid misstänkt sexköp.

De säljer sex på nätet Typiskt nattduksbord vid ett polistillslag vid misstänkt sexköp. Foto: Polisens prostitutionsgrupp


Just nu kommer den prostituerade på nätet från Rumänien. Året innan var det Litauen, och dessförinnan från Tjeckien. "Kvinnorna rekryteras och har inget val", säger Simon Häggström på Stockholmspolisens prostitutionsgrupp.

klar

Artikellänk är kopierad

Papperskorg vid ett polistillstag vid misstänkt prostitution.
Papperskorg vid ett polistillstag vid misstänkt prostitution.Foto: Polisens prostitutionsgrupp

Sexköparnas glamorösa bild av prostitutionen är falsk. 

– Det är inte kvinnorna själva som skriver annonserna. Hallickarna skriver en prislista och vilken typ av sexuella tjänster de ska ställa upp på. När vi gör ingripanden vet kvinnorna inte ens om att en annons med dem ligger på nätet, säger Simon Häggström, spanare på Stockholmspolisens prostitutionsgrupp. 

Det var länge sedan som prostitutionen flyttade in från gatan. 

– Gatuprostitutionen är bara toppen av ett isberg. Den stora arenan är internet.

Vem är kvinnan som säljer sex på nätet?– Det är så långt från den lyckliga horan man kan komma. Kvinnorna som rekryteras har oftast inte något val. 

Han berättar att det går trender inom prostitutionen. I år kommer kvinnorna från Rumänien, förra året var det Litauen och dessförinnan rekryterades kvinnorna från Tjeckien. 

– Människohandlarna siktar in sig på unga kvinnor från fattiga förhållanden. 

Kvinnorna är ofta unga mammor i början av 20-årsålder som inte vill se sina barn svälta. 

– För kvinnorna handlar det om att överleva. Många mammor skulle antagligen göra mycket för att slippa se sina barn svälta, säger Simon Häggström.

Metro rapporterar på måndagen om att många män svarade på en prostitutionsannons på nätet. Men många köpare luras av den fina fasaden på hotellrum eller i lägenheter. Hallickarna vet att de måste måla upp en bild av att kvinnan har det bra. 

– Den världen lever på att verka glamorös.

På 90-talet sålde runt 80 kvinnor per kväll sex på Malmskillnadsgatan i Stockholm. I dag är den siffran nere på mellan 10 och 15 per kväll. Kvinnorna på gatan är oftast från Rumänien. 

Simon Häggström har varit med och gripit eller rapporterat 600 män för att ha köpt sex. 

Vilka är männen som köper sex?– Vi har gripit allt från tunga missbrukare på Sergels Torg till höga vice direktörer på stora företag, och allt däremellan. 

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro