ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De ska bygga 100 elbilar åt Saab i kris

Ola Jacobsen · 15 Dec 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Innovationsbolag ska bygga 100 elbilar åt krisföretaget. ”Rent tekniskt kan kommer den kunna köra 30 mil på en laddning”.  Saab: ”Vi är mest intresserad av att snabbt utöka vår kunskap om elektrifiering”

Medan försäljningen når nya bottennivåer och produktionsutrustningen skep­pas till Kina har Saab inlett ett nytt elbilsprojekt. Tillsammans med flera partner ska de bygga 100 elbilar. – Saab är mest intresserad av är snabbt utöka vår kunskap om elektrifiering. 100 bilar ute hos kunder är en jättebra möjlighet att utvärdera tekniken, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning.

Innovationsföretaget Electroengine har redan på egen hand elkonverterat två Saab 9–3. Företaget har en metod att styra och kon­trollera fordonets batterier som ska öka energiuttaget och livslängden på batteripaketet.

Det svensk-amerikanska batteriföretaget Boston Power ska leverera batterierna. Företaget har en ny teknik för att bygga och styra battericeller som ger batteriet en betydligt längre livslängd än konventionella litiumjonbatterier.

Hur långt kommer man kunna köra på en laddning?– Rent tekniskt uppåt 30 mil, men det beror på vad bilen ska kosta. Även om det är tekniskt möjligt kan det vara för dyrt för markna­den. Det är Saab som slut­giltigt gör den avvägningen. Men det kommer att bli en bil med ganska bra acceleration och maxhastig­het, säger Thomas Bergfjord, vd för Elec­troengine.

Svenska elbilar kan skapa ny batterifabrik

Om svenska tillverkare bestämmer sig för att satsa på elbilar – och att förlägga produktionen till Sverige kommer det troligtvis också att startas en batterifab­rik också.

Det tror Anders Lewald, ansvarig för frågor kring nya bilbränslen på Energimyndig­heten.– Som regel är det en stor fördel att ha batterileverantörern lära sig. Tillverkana brukar försöka kny­ta underleverantörer runt sig, säger Anders Lewald.

Saabs batteriprojekt får 86 miljoner kronor i statligt stöd. Samtidigt får Volvos elbilsprojekt, som ska ta fram ett eldrivet stadsfordon drygt 150 miljoner kronor från Energimyndigheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro