ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De ska göra industrin slitstarkare

Stockholm Helena Wingbrant · 28 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

De ska göra industrin slitstarkare Text: Helena Wingbrant

Idag går startskottet för FunMat, ett forskningscenter vid Linköpings universitet som under tio år framåt ska utveckla en speciell typ av material för att ge industrin tåligare produkter.

– Materialet kan användas till att göra slitstarka verktyg, värmetåliga elektriska ledningar och sensorer för krävande miljöer, säger Lars Hultman, professor i tunnfilmsfysik vid Linköpings universitet och föreståndare för det nya centrat.

Materialet, som är en ledande keram, läggs på i ett tunt skikt och kan till exempel användas i stället för det mjuka och dyra guldet i elektriska kontakter. En tillämpning som redan nu är nära kommersialisering.

– Vi gör fälttester av materialet för att sedan kunna börja med försäljning, säger Henrik Ljungcrantz, vd för Impact Coatings, ett av de tolv partnerföretag som tecknat samarbetsavtal med centrat.

FunMat är ett av femton VINN Excellence Centers som får ekonomiskt stöd från Vinnova. Övriga finansiärer är Linköpings universitet och de olika industrierna. Satsningen involverar ett 20-tal forskare och doktorander vid universitetet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Helena Wingbrant
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro