ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De ska se till att alla kommer hem från krogen tryggt

Karolina Skoglund · 16 Apr 2014
Uppdaterad 17 Apr 2014

Som en modernare version av Farsor och morsor på stan” fast för unga vuxna i utelivet. Det är tanken med Nattskiftet, vars vision är att minska våld och sexuella övergrepp genom att se till att nattklubbsbesökare kommer hem tryggt.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisen Andréasson Florman och Jakob Grandin ska följa vuxna hem från krogen.
Lisen Andréasson Florman och Jakob Grandin ska följa vuxna hem från krogen.Foto: Julio C Saint' Just

Ur nattklubben Trädgårdens lite avsides läge föddes idén till det ideella projektet Nattskiftet, som ska agera som ett verktyg för att motverka våld och sexuella övergrepp i samhället. Tanken är att se till att de som rör sig i utelivet ska kunna komma hem på ett tryggt sätt. Något som i dag inte är självklart.

– Vi såg snabbt att det fanns ett tomrum för den här gruppen, som lämnats fritt att ta sitt eget ansvar. Samtidigt är det just i den åldern man vill leva ut, vilket vi tycker att man ska få göra, säger Jakob Grandin, grundare av Trädgården och en av initiativtagarna till Nattskiftet.

I ett samarbete med bland annat polisen och Stockholm stad hoppas Nattskiftet att kunna vända den otrygghet som råder till en gemenskap baserad på civilkurage. Redskapet blir ett antal volontärer som utbildas till att bli uppmärksammade ögon och hjälpande händer i natten.

– Det handlar om att säkra upp mellanrummet mellan en trygg plats och hemmet. Som att man lotsa folk i rätt riktning eller att se situationer som den som varit ute kanske inte ser, säger han och fortsätter:

– Eller att du känner att du är ensam. Då kanske jag som Nattskiftskompis, som våra volontärer kommer kallas, kan kolla om det finns några du kan göra sällskap med eller hitta en säker taxi. Så pratar man ihop sig och säkerställer att det känns tryggt. Eller så följer man själv med tills det känns lugnt.

Till en början är tanken att täcka närområdet på Södermalm. Men visionerna med Nattskiftet sträcker sig längre än så, säger Jakob Grandin.

– Förhoppningen är att det här kan bli ett verktyg och att man får upp diskussionerna så att vi näringsidkare kan ta ett större ansvar. Ambitionen är att få tillräckligt många volontärer så att vi kan få ut det här på andra krogar och platser.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro