ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"De skulle skicka mig i pension – jag skicka hela deras land i pension"

TT · 17 Nov 2015
Uppdaterad 17 Nov 2015

Han har burit landslaget så länge att vi nästan inte minns när zagan Zlatan började. Han bar det en bit till. Dit han ville, alla ville. Ibrahimovics två mål tog Sverige till EM-slutspelet i Frankrike till sommaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Med 2—2 i Parken och totalt 4—3 i playoff-returen går detta till den svenska landslagshistorien som ett av de finare ögonblicken. Ett nedsablat landslag reste sig när det verkligen gällde och krävdes som mest.

– De skulle skicka mig i pension – jag skicka hela deras land i pension, sa Zlatan Ibrahimovic efter matchen.

LÄS MER: Zlatans ”Du gamla du fria” har gått om Ultima Thules – får en guldskiva

Men ibland är marginalerna löjligt små, skillnaden mellan succé och fiasko minimal. För hur hade matchen utvecklat sig om Kim Källström petat in bollen i eget mål redan efter åtta minuter?

Ingen vet.

Alla vet betydelsen av att han inte gjorde det.

Christian Eriksens hörna ställde till kalabalik, Källström fick en tå på bollen, hoppades lyfta den över men bollen slog i ribban och ut till mer palaver.

Danskt 1—0 där hade — om resultatet stått sig — fört Olsens røde og hvide gäng till Frankrike och Hamrén kunde ha tagit med sig flyttlådan till tjänsterummet i Solna. Nu kan han istället ägna den närmaste tiden åt att pussla ihop planerna inför sommaren.

Mycket tack vare Källström. Det var hans låga hörna, Sveriges första, Ibrahimovic smart mötte. Ibrahimovic tog position vid bortre stolpen men ryckte mot den andra och vinklade in sitt 61:a landslagsmål.

3—1 totalt.

Danskarna i brygga, danskarna piskade att göra två mål för att få förlängning.

I vitt på rött på en jättebanderoll på ena kortsidan lyste orden: "Sammen om vejen till Frankrig". Den vägen stängde Ibrahimovic.

Med lite tur kunde Sverige ha haft en större ledning i halvtid. Kasper Schmeichel räddade med foten sedan Källström spelat fram Ibrahimovic. Och kort före halvtid höll Daniel Agger på att göra som Källström, men bollen slog i marken och studsade över ribban.

Kritiska lägen kräver snara lösningar. Olsen kastade in Michael Krohn-Dehli och Morten Rasmussen, ut med svaga Delaney och Nicklas Bendtner.

I desperation öste Danmark på med allt.

Med bra tryck, men utan udd, utan stringens. Andreas Granqvist dirigerade sitt försvar, en kompakt, ogenomtränglig blågul enhet där alla bidrog. Ett stenhårt jobbande kollektiv av den där gamla svenska landslagsullen, på väg mot en sommar att längta till.

LÄS MER: Rasmus, 11, ville ha sedel med Zlatan – skrev brev till Löfven

Erik Hamrén kan sträcka på sig, röka sin cigarr och smutta på sin konjak. När det var som värst i september, kritiken som elakast, misströstade han inte.

Och som final på en oförglömlig kväll, Zlatan Ibrahimovics skruvade frispark till 2—0 med en kvart kvar. Medan alla svenska spelare och ledare samlades i en hög, reste sig danskarna på läktarna och gick hem i novemberdiset. Några missade Simon Poulsens 1—2, men den reduceringen var av akademiskt intresse. Så även kvitteringen på tilläggstid av Jannik Vestergaard.

Danmark hade behövt två mål till för att gå vidare.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro