ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De släppte allt – för att rädda liv

Johanna Cardell · 9 Apr 2017
Uppdaterad 9 Apr 2017
Tobias Perdahl till vänster och John Tossman till höger.

Tobias Perdahl till vänster och John Tossman till höger. Foto: Privat


Efter terrordådet på Drottninggatan kämpade många människor med att hjälpa de drabbade. Sjukhusen gick in i katastrofläge och personal kallades in. De är pärlor som jobbar här, varenda en”, säger Tobias Perdahl som arbetade extra på Karolinska sjukhuset.

klar

Artikellänk är kopierad

En av de som kallades in till Capio S:t Görans sjukhus efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm var John Tossman. Han var på utbildning i närheten av händelseplatsen när larmet kom. 

– Vi började ta oss dit till fots, men insåg att det skulle ta för lång tid. Det var fantastiskt att civila personer då ställde upp och körde oss till sjukhuset. Vi nästan bara stormade in i en bil och bad om skjuts. Det visar att svenska folket har en härlig värme inom sig. Att de ställer upp för människor när det behövs, säger han. 

När han kom fram till Capio S:t Görans sjukhus hade de gått in i katastrofläge, likt de andra sjukhusen i Stockholm. 

– Jag blir otroligt rörd av alla kollegor som visar en stor beslutsamhet och släpper allt man har i händerna för att hjälpa drabbade människor. Jag är stolt över mina kollegor inom sjukvården och  blåljusverksamheten. Jag imponeras av beredskapen inom sjukvården, säger han.

Tobias Perdahl gick in extra och tog över och arbetsledde ett team i omkring fem timmar på Karolinska under katastrofläget.

– Jag var 300-400 meter från Drottninggatan när det hände, jag åt en sen lunch och hade sett på Facebook att det hänt. Så jag tog min nota och tog mig vidare. Jag är före detta medicinsk chef på akutkliniken på Karolinska så jag hörde av mig till tidigare chefskollegor och frågade om de ville ha hjälp. De bad mig komma in. Jag fick inte tag i taxi och all kommunal trafik var inställd. Alla kommunala transporter var ur trafik. En bil stod vid trottoaren så jag gick fram och frågade om han och hans son kunde köra mig till Karolinska. De ställde upp på en gång utan att veta vem jag är. Vi var alla rörda i bilen. Det var generöst av dem och fint att se hur alla hjälptes åt på ett omsorgsfullt sätt.

Han berättar att många som var lediga hade tagit sig in till Karolinska.

– Vi var välbemannade väldigt fort. Jag vill ge en eloge till akutorganisationen och ledning på Karolinska, hur man på kort tid lyckades frigöra många vårdplatser för svårt sjuka så att det skulle finnas utrymme för de som behövde hjälp. Men också att man utrymde akutmottagningen vid katastrofläge så snabbt så vi skulle kunna ta hand om ett större antal skadade.

Tobias är imponerad över allas insatser.

– De är pärlor som jobbar här, varenda en. Det är otroligt fina, kompetenta och arbetsvilliga människor och alla bidrog till något fint. Det var väldigt mycket godhet som förenades, en stark motkraft till det hemska som skett. Det är talande för hela sjukvården, att alla ställer upp när det gäller.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Cardell
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro