ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De smugglar hundvalpar till Sverige – tjänar stora pengar

Johan Wikén, Linnea Bergman · 7 Sep 2017
Uppdaterad 7 Sep 2017
För den som åker dit för hundsmuggling kan straffet bli böter eller fängelse i upp till två år.

För den som åker dit för hundsmuggling kan straffet bli böter eller fängelse i upp till två år. Foto: Tullverket


Den illegala handeln med hundvalpar har blivit en lukrativ bransch. Men den har ett högt pris. Privatpersoner blir blåsta på tiotusentals kronor och många av smuggelhundarna måste avlivas för att stoppa smittspridning. Bara i år har runt 200 smugglingsärenden rapporterats, enligt Jordbruksverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Hundarna föds i många fall upp i så kallade valpfabriker i Östeuropa. Via mellanhänder smugglas de sedan in i Sverige – och säljs ofta på olika annonssajter.

Förra året rapporterades 436 smugglingsärenden, enligt Jordbruksverkets statistik. Det är en ökning med närmare 50 procent från 2015.

Under årets sex första månader handlar det om 192 ärenden. I statistiken ingår såväl organiserad hundsmuggling som fall där ägare trott att alla papper varit i ordning.Samtidigt bedömer myndigheten att mörkertalet är stort.

– Det är ett omfattande problem. Vi får ärenden varje vecka, säger Stefan Lindblad på Jordbruksverket.

Förutom att privatpersoner luras på tiotusentals kronor och att djuren ofta far illa är den stora faran med smuggelhundarna den potentiella smittspridning av exempelvis rabies.

För att motverka smugglingen tillsatte Jordbruksverket en arbetsgrupp med experter och myndighetsrepresentanter i slutet av förra året. Bland annat har de samarbetat med Blocket för att nå ut till allmänheten.

– Vi har haft en kampanj under sommaren för att försöka döda efterfrågan på smuggelhundar och få folk att bli medvetna, säger Stefan Lindblad.

Vissa raser är mer populära än andra när det kommer till smuggling. Det är bland andra fransk bulldog, engelsk bulldog, chihuahua, mops, malteser och rottweiler.

Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket, berättar att smuggelhundarna oftast påträffas i fordon vid gränskontrollerna.

– Det är vanligt att de försöker gömma valparna i bagageluckan eller under filtar. Ett av de större fallen härom året handlade om 25-30 hundvalpar i en bil som alla fick avlivas, säger han.

När tulltjänstemän upptäcker någon som försöker ta in hundar utan giltiga papper kontaktar de Jordbruksverket som tar beslut om vad som ska hända med djuren.

– De kommer oftast en veterinär till platsen och tar hand om djuren, säger Jonas Karlsson.

För den som åker dit för hundsmuggling kan straffet bli böter eller fängelse i upp till två år, är brottet grovt kan straffet bli upp till sex års fängelse.

pil
Tre domar mot hundsmugglare 2017

Gömde valparna under filtDet norska paret försökte smuggla in sex hundvalpar till Sverige. Valparna, som var av rasen bichon maltese, var inköpta i Rumänien och doldes under en filt när de försökte korsa gränsen. Men tulltjänstemännen tyckte att paret uppträdde nervöst och vid kontroll upptäcktes valparna. Efter beslut från Jordbruksverket avlivades de sex hundarna. I april i år, tre år efter smugglingsförsöket, dömdes paret för grov smuggling i Malmö tingsrätt. Straffet blev sex månaders fängelse vardera.

Överklagade och fick högre straffDen 37-åriga mannen greps på bar gärning när han försökte smuggla in fem hundvalpar via Trelleborgs hamn. Valparna, som hämtats upp i Ungern, avlivades på plats. Enligt honom själv trodde han att alla papper var i ordning. Men det trodde inte tingsrätten i Ystad på och dömde honom till 120 timmars samhällstjänst i januari i år. En dom som mannen överklagade. Men hovrätten var ännu strängare och ändrade domen till sex månaders fängelse i juni.

Valpen var för ungKvinnan i 30-årsåldern köpte en amstaffvalp för 500 kronor på väg hem från Serbien. Väl i Sverige drabbades valpen av diarré och blev sjuk. Kvinnan kontaktade ett djursjukhus, men avstod från att besöka veterinär och köpte endast vätskeersättning till den fyra veckor gamla hunden – som avled. Kvinnan dömdes i juni för smuggling eftersom valpen var för ung för att skiljas från sin mamma samt att hon inte anmälde införseln i tullen. Dessutom dömdes hon för djurplågeri eftersom hon inte såg till att valpen fick den veterinärvård som krävdes. Straffet blev villkorlig dom och böter.

pil
Varningssignaler när du köper hund

– Säljaren låter dig inte träffa valpen i dess hemmiljö. Ställ krav på att få träffa valpens mamma. Är valpen född i Sverige ska dessutom mamman finnas med i det centrala hundregistret, du kan begära att få se mammans registrering som bevis.

– Säljaren undviker att ge dig sina personuppgifter. Se till att få ordentlig information om säljaren, du kan begära en köpehandling med utförliga uppgifter. Mellanhänder vill att du ska veta så lite som möjligt för att de ska vara svåra att spåra.

– Säljaren ger dig ett lågt pris. Kolla upp vad en valp brukar kosta, är priset för bra för att vara sant så är det ofta det.

– Säljaren har ingen hälsorapport att ge dig. Kräv att hunden är grundvaccinerad och att det finns ett besiktningsintyg från veterinär som är högst en vecka gammalt.

– Säljaren uppger att du ska få stamtavlan senare. Det kan vara ett tecken på att en sådan inte finns, begär att få hundens stamtavla omgående om sådan uppges finnas.

– Om valpen har kuperade öron eller svans ska du se upp. Det är förbjudet i Sverige och valpen är troligtvis född utomlands.

Källa: Källa: Jordbruksverket

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro