ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De sociala nätverken ska bli helt sökbara

Aron Andersson · 24 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Kristofer Franzén vill att sökmaskinerna ska kunna ta del av folks sociala nätverk. Men vi ska samtidigt själva äga vår information.

Kristofer Franzén vill att sökmaskinerna ska kunna ta del av folks sociala nätverk. Men vi ska samtidigt själva äga vår information.


klar

Artikellänk är kopierad

SÖKNING. Dold information ska nås med hjälp av sociala nätverk.– Google låter dig bara leta genom utvald och begränsad information, säger Kristofer Franzén, forskare på Sics, Swedish institute of computer science.

Han vill att användare ska dela med sig av det innehåll de har om sig själva på datorn i form av bilder, dokument och information. På så sätt får alla tillgång till mer information än den som sökmotorerna plöjer igenom på nätet. Med hjälp av peer-2-peer-klienten skapar du ett socialt nätverk där du kan dela din kompetens.– Då kan du upptäcka att där sitter någon som håller på med samma sak som jag eller har liknande intressen, säger Kristofer Franzén.

Att nätverket nås med en klient som varje individ har på sin dator istället för via webbläsaren beror på att användaren ska ha kontroll.– Du ska själv ha makten över din information. Google ska inte indexera dig och alla spår du lämnar efter dig med till exempel Gmail.

Björn Jeffery är internetstrateg och håller med om problemet med att sidor som Google och Facebook samlar information om användarna.– I dag bryr sig inte så många om att när du laddar upp bilder på Facebook så är det inte du själv som äger dem. Men det blir allt viktigare och diskuteras mer.

Enligt Björn Jeffery finns det redan i dag en trend att sätta nivåer på vad du delar ut. Olika typer av vänner får tillgång till olika delar av din information. Än så länge är det dock något som sker inom ramen av de olika sociala nätverken och det är fortfarande där allt lagras.– Det kommer nog i framtiden att vara en konkurrensfördel att användare själva äger sina filer.

Kristofer Franzén kallar konceptet för human grid.– Om du letar efter något och inte hittar det hos dina vänner kan du söka vidare hos deras vänner, på så sätt finns det alltid en förtroendekedja som gör informationen mer tillförlitlig.Sics har inlett ett samarbete med HP som för några år sedan utvecklade ett program med vissa likheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro