ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"De som inte gillar matcherna behöver inte titta"

Johan Mårtensson · 12 Jul 2013
Uppdaterad 14 Jul 2013
Caroline Jönsson.

Caroline Jönsson. Foto: Scanpix


Ett bedrövligt påhopp och en kränkning mot kvinnliga idrottare över huvud taget. Så ser de fotbollsprofiler som Metro pratat med på de sexistiska kommentarer som uppmärksammats efter EM-premiären.

klar

Artikellänk är kopierad

Linda Sembrant.
Linda Sembrant.Foto: Scanpix

Efter raden av hatiska tweets mot damlandslaget i fotboll har kränkningarna blivit synliga för allmänheten. Men enligt Caroline Jönsson, som spelat 80 landskamper för Sverige och nästan 300 matcher i damallsvenskan, har glåpord och sexistiska uttalanden länge varit vanliga mot kvinnliga fotbollsspelare. 

– Med sociala medier får den här typen av kommentarer en annan synlighet, och det är egentligen bra att sådant här kommer ut ur garderoben. Damidrotten generellt har fått utstå mycket, säger Caroline Jönsson.

Att Twitter-inläggen under onsdagskvällen var så pass grova förvånar ändå Linda Sembrant, som spelat med damlandslaget i flera år. Hon hade hoppats på att synsättet var på väg att försvinna.

– Det känns bedrövligt, så fruktansvärt tråkigt. Det är ju ändå 2013 nu. Men det är så enkelt för folk att slänga ur sig vad som helst på internet, säger Linda Sembrant.

Även om hon själv inte ingår i EM-truppen så tar hon illa vid sig av kommentarerna.

– Det känns som om de som skriver sådant uttrycker sig mot oss alla, mot kvinnor, mot att vi spelar fotboll. De som inte gillar matcherna behöver varken titta eller kommentera, säger Linda Sembrant.

Både hon och Caroline Jönsson tycker att det är bra att problemet kommer upp till ytan och debatteras. Och lösningen kan finnas nära till hands, menar Caroline Jönsson. 

– De som gör de här inläggen är ju någons pappa, någons bror, någons pojkvän. Det är viktigt att de som är i nära relation reagerar och inte sitter tysta, säger Caroline Jönsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro