ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De sörjer kamraterna

metro · 17 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En ensam gärningsman - en student som kom från Sydkorea som barn - låg bakom massmordet på 32 personer vid Virginia Tech-universitetet i USA.På tisdagen deltog presidentparet Bush i en minnesceremoni i Blacksburg för att visa sin medkänsla med de sörjande.23-årige Cho Seung-Hui - som avslutade skjutandet genom att begå självmord - namngavs av polisen vid en presskonferens på eftermiddagen. Ett av de två vapen han använde vid mördandet av 30 studenter och lärare i ett antal lektionssalar i Norris Hall användes också för att döda två studenter vid studenthemmet West Ambler Johnstone Hall.Något motiv bakom dödandet har ännu inte redovisats, men Cho beskrevs på tisdagen av skolpersonal som en tystlåten enstöring vars skrämmande formuleringar i en kurs i kreativt skrivande hade föranlett en remiss till skolkuratorn. Enligt tv-bolaget ABC, som åberopade anonyma poliskällor, lämnade han efter sig ett flera sidor långt brev, där han ska ha skrivit att han "tvingades till detta".Skotten på studenthemmet inträffade vid sjutiden i måndags morse. Dödandet i lektionssalarna, cirka 800 meter bort, inleddes drygt två timmar senare.De överlevande har vittnat om hur gärningsmannen metodiskt flyttade sig från klassrum till klassrum för att skjuta.– Den här mannen var brutal. Det fanns inte ett enda skjutet offer som hade färre än tre skottskador, berättade läkaren Joseph Cacioppo för CNN. Studenterna försökte barrikadera sig. Många slängde sig ut genom fönstren för att komma undan. Många av dödsoffren hade föreläsningar i tyska i två klassrum intill varandra.Bland dem som bekräftats som döda finns ett tiotal studenter och minst fyra lärare och professorer, bland annat en israel och en indier.Massmordet ger nytt liv åt debatten om USA:s liberala vapenlagar. I delstaten Virginia kan vem som helst handla utan några som helst kontroller vid marknader för begagnade vapen. Så sent som i helgen såldes 405 vapen vid en dylik marknad bara fyra mil från universitetet enligt CBS.I vanliga vapenaffärer i Virginia krävs i sin tur att köparen har fyllt 18 år och inte har några anmärkningar mot sig vid en kontroll i brottsregistren. Tolvåringar har rätt att köpa gevär och hagelgevär.

"Vad som behövs, skyndsamt, är hårdare kontroll över de dödliga vapen som orsakar så förskräcklig blodspillan, så outhärdliga förluster", skrev tidningen The New York Times i en ledare.Samtidigt höjs röster om motsatsen. Larry Pratt, chef för Gun Owners of America, anser att massakern i Blacksburg snarare bör leda till att vapenlagarna blir ännu mer liberala, så att studenter och lärare exempelvis får rätt att bära vapen på universitetsområden.– Alla de skolskjutningar som har avbrutits under de senaste tio åren har gjort det tack vare att någon laglydig medborgare - ett potentiellt offer - har varit beväpnad. Den senaste skolskjutningen på Virginia Tech kräver ett omedelbart stopp för lagen om vapenfria zoner som placerar landets skolor i händerna på galningar, sade Pratt enligt Reuters.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro