ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De spelar av dig pengar med tändsticksasken

Tobias Sahlén · 24 Apr 2014
Uppdaterad 24 Apr 2014

Falskspelare lurar turister på tusentals kronor i city. Nu varnar polisen för bedragarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Vårsol, värme och turister - då kommer också bedragarna med sina gatuspel till Stockholm.
Vårsol, värme och turister - då kommer också bedragarna med sina gatuspel till Stockholm.Foto: Björn Larsson Ask/TT

Polisen i Stockholm varnar för falskspelare som börjar dyka upp på de mest turisttäta platserna i city. Bedragarna spelar av människor, oftast turister, pengar. Detta via att sätta upp spel där deltagaren lockas att satsa pengar och vinna mångdubbelt genom att  peka på rätt tändsticksask under vilken en papperskula förmodas ligga.

– För att väcka intresse vinner de första deltagarna pengar. Vad de som tittar på inte vet om är att de ingår i en stor grupp av människor som ingår i ett gäng och när en utomstående vill spela blir dobblaren 60 gånger bättre, berättar Peter Enell på citypolisen.

Gänget av dobblare kan bestå av upp till åtta personer. Några hejar på de som lurats att spela, några distraherar denne och andra håller utkik efter polisen.

Falskspel är ett återkommande problem i Stockholm. Brottsrubriceringen är brott mot lotterilagen men brottets låga straff gör det hela knepigt för polisen.

– Vi har varit i kontakt med politiker om det här men finns inget intresse att göra något. Hade det varit hårdare straff kunde även ordningsvakter ingripa men som det är nu ger brottet endast böter. Fängelse finns i straffskalan men då ska det ses som grovt och det händer inte, säger Peter Enell.

Polisen kan beslagta utrustning och pengar men kan inte göra så mycket mer. Och det avskräcker inte gängen från att fortsätta.

– Vi försöker i stället informera människor att inte ha med dem att göra. Men tråkigt att det ska hända och för dem som drabbas. De är dåligt för turismen, säger Peter Enell.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Sahlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro