ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"De stal min barndom"

Arne Wirén · 20 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

55-åring stämmer Stockholms stad

klar

Artikellänk är kopierad

STÄMNING. En 55-årig man har stämt Stockholms stad på fyra miljoner kronor för en förstörd barndom. När han var åtta år placerades han på barnhem och i fosterhem där han blev misshandlad, sexuellt utnyttjad och använd som slavarbetskraft.

– De omhändertog mig och mina tre syskon bara för att våra föräldrar var fattiga. Två av mina syskon dog i vuxen ålder, de blev missbrukare. Jag har varit i stadsarkivet och letat fram alla papper. Jag fick en chock när jag fick läsa hur myndigheterna betett sig, säger han till Metro.Åtta år gammal placerades han på barnbyn Skå.

– Jag blev sexuellt utnyttjad av husfar. När jag var 13 år skickades  jag till ett fosterhem i Arjeplog i Norrbotten. Fostermamman ville att jag inte skulle gå i skola. ”Ja, men då kan vi skriva att han är psykiskt sjuk”, svarade barnavårdsnämnden. Jag skickades ut i skogen för att arbeta. De skrev ett falskt slutbetyg i en skola som jag aldrig gått i.

– När jag var 16 satte de mig på ungdomsvårdsskola där jag fick  leva bland brottslingar. ”Yrkesskola”, sa de till mamma.

Femtiofemåringen är en av 31 medlemmar i föreningen Stulen barndom som tidigare kollektivt stämt Stockholms kommun, men förlorat i alla instanser. Nu är han den förste att på egen hand stämma kommunen. Han vill ha 3 miljoner kronor för kränkning och 1 miljon kronor i ersättning för sveda och värk samt psykiskt lidande.

– Jag får ingen frid i kroppen om jag inte får upprättelse. Det jag saknar mest är att jag inte fick gå i skola, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Arne Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro