ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De startade eget – vid sidan om

Caroline Engvall · 25 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Leona Lindquist och Ann-Christin Brandt har gjort en egen film om gymnasievalen. 

Leona Lindquist och Ann-Christin Brandt har gjort en egen film om gymnasievalen.  Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Längtar du efter att göra något annat men älskar tryggheten på jobbet?– Att starta eget vid sidan om är ett bra alternativ om du vill ha en viss ekonomisk trygghet, säger studievägledaren Ann-Christin Brandt.Ann-Christin Brandt och Leona Lindquist, studie- och yrkesvägledare på Upplands-Brogymnasiet i Kungsängen, blev sugna på att vara sina egna chefer men gillade ändå sina jobb.

Lösningen: de startade eget på deltid. – Både Leona och jag har en konstnärlig sida som vi ville utveckla, men vi kom inte fram till något som vi vågade satsa på just då, säger Ann-Christin Brandt.

Fast tillfället kom till dem. När de tittade på skolans nyinköpta film om gymnasieprogrammen kände de att den skulle kunna göras med mer elevanpassad humor och samtidigt fungera som en intresseväckare för att eleverna skulle vilja ta reda på mer.– Vi har länge saknat material som är översatt till de största invandrarspråken. Då fick vi en idé om att vi själva faktiskt skulle kunna producera en sådan film. Vi vet vad studievägledare vill ha, vi kan branschen och vår kreativa sida skulle få utlopp.

Ann-Christin och Leona bokade möte på Nyföretagarcentrum och berättade om affärsidén aktiebolag med inriktning på filmproduktion. Namnet blev Pluggvalen i Sverige AB.– När vår kontaktperson på Nyföretagarcentrum övertygade oss om att idén verkligen kunde bli lönsam och att risktagandet var relativt litet vågade vi ta beslutet att genomföra projektet, säger Ann-Christin Brandt.

Det senaste året har gått åt till att anlita unga komiker och elever som deltagare i filmen, hitta filmare och redigerare och arbeta fram manus – allt på fritiden. Snart är det meningen att studievägledarnas egen film om gymnasievalen ska vara klar. Och reaktionerna har nästan enbart varit positiva.– Till en början var några av våra närmaste kolleger lite skeptiska, men med tiden har de insett att det kanske inte är en så dum idé. Andra vill gärna köpa filmen när den är klar. Skolledningen har också ställt sig bakom vårt projekt. Det är vi tacksamma för, säger Ann-Christin Brandt.

Så gör du

TILLSTÅND. Om du är anställd måste du ha din arbetsgivares tillstånd att bedriva företagsverksamhet vid sidan om eller att ta en anställning utöver den du redan har.

A-KASSA. Är du arbetslös? Tänk på att de flesta a-kassor inte accepterar att du börjar driva företag vid sidan om samtidigt som du kvitterar ut a-kassa.

DETTA GÄLLER. Du kan starta ett företag på deltid vid sidan av ditt ordinarie arbete minst sex månader innan du blir arbetslös (en så kallad bisyssla). Det kan du fortsätta driva även när du har blivit arbetslös, förutsatt att du inte ökar antalet timmar du jobbar i företaget och inte heller tjänar mer än 1 920 kronor per vecka.

FÖRÄLDRAPENNING. Du får inte tjäna pengar i din firma samtidigt som du får ut full föräldrapenning. Man kan ta ut föräldrapenning för en eller flera dagar i veckan, vilket gör det möjligt att driva företag på deltid på samma sätt som det är möjligt att arbeta deltid.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro