ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De startar fotboll för nyanlända tjejer: En bra ingång till samhället”

Evelina Pålsson · 14 Apr 2016
Uppdaterad 15 Apr 2016
Unite Stockholm bildades av David B Larsson, Maria Rehnvall, Josefine Engdahl och Oskar Månsson.

Unite Stockholm bildades av David B Larsson, Maria Rehnvall, Josefine Engdahl och Oskar Månsson. Foto: Unite Stockholm


Sedan november förra året har Unite Stockholm ordnat fotboll för nyanlända. Syftet är att hjälpa nyanlända att integreras i samhället. Initiativet gör succé men då endast killar deltagit startar Unite Stockholm nu en sektion för bara tjejer.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Rehnvall, grundare av Unite Stockolm.
Maria Rehnvall, grundare av Unite Stockolm.Foto: Privat

Unite Stockholm startades av vännerna Josefine Engdahl, Maria Rehnvall, Oskar Månsson och David B Larsson i höstas. Deras vägar korsades av en slump men snabbt insåg de att de alla fyra ville göra något för att bidra till integrationsprocessen och göra något positivt för nyanlända.

– Vi ville bevisa att det inte behövs så mycket för att förändra lite grann, säger Maria.

Fem månader efter den första fotbollsträningen dyker minst 45 personer upp varje lördag. Ibland har det varit så många som hundra. 

– Men det har inte kommit en enda tjej. Vi vet att det finns tjejer som är intresserade men det kanske är skrämmande att komma när det är så många killar, säger Maria.

► LÄS MER: Fotbollssupportrarna bjuder in nyanlända flyktingar i gemenskapen – på läktaren

För att kunna nå ut även till tjejerna har Unite Stockholm nu beslutat att starta en sektion för bara tjejer från 11 år och uppåt. Inte enbart nyanlända utan även de som fått uppehållstillstånd men ännu inte kommit in i samhället är välkomna.

– Det är svårare för tjejer att komma in i samhället och det här är en bra ingång, säger Maria.

Samtliga initiativtagare har en bakgrund i föreningslivet och därför föll det sig naturligt att satsa på fotboll. Enligt Maria är föreningsidrott både fostrande och ett sätt att lära känna den svenska kulturen.

– Många av killarna provspelar för lag i andra klubbar, de har blivit oerhört bra på svenska och det är en fin fantastisk laganda, säger hon.

► LÄS MER: Så ska nyanlända lära känna sina nya städer

Korpen sponsrar med hall och volontärer. För den som är intresserad men behöver utrustning är det bara att kontakta Maria genom Unite Stockholm.

– Vi hoppas att det ska bli en mötesplats för tjejer och killar där de kan få andrum, träffa nya människor och ha roligt. Det går att förändra världen utan större ansträngning, säger Maria.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro