ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De stulna kungakronorna tros ha hittats – "Otroligt tillfredsställande"

Karl Enn Henricsson · 5 Feb 2019
Uppdaterad 5 Feb 2019
Vid kuppen mot Strängnäs domkyrka förra sommaren stals två kungakronor och ett riksäpple.

Vid kuppen mot Strängnäs domkyrka förra sommaren stals två kungakronor och ett riksäpple. Foto: Polisen


Kungakronorna och riksäpplet som stals vid kuppen mot Strängnäs domkyrka verkar av allt att döma ha återfunnits i Stockholmsområdet. "Det är otroligt tillfredsställande", säger åklagaren Reena Devgun.

klar

Artikellänk är kopierad

I slutet av augusti förra året stals två kungakronor och ett riksäpple från 1600-talet från Strängnäs domkyrka. Värdet på föremålen uppskattas till omkring 65 miljoner kronor. Nu kan föremålen ha återfunnits i Stockholmsområdet, skriver polisen på sin hemsida. 

– Man har påträffat vad vi med stor sannolikhet misstänker är regalierna. De har hittats i Stockholmsområdet, säger åklagare Reena Devgun.

Hon vill inte gå in på detaljer, men enligt uppgifter till Aftonbladet ska en väktare ha påträffat föremålen vid en soptunna.

Om att föremålen återfunnits, säger åklagaren:

– Det är otroligt tillfredsställande, och det har varit den mest prioriterade frågan under den här utredningen – att få tillbaka dem.

Åtalad: Jag kände mig girig

Kuppen genomfördes under dramatiska former, och tjuvarna flydde först på cyklar för att sedan hoppa i en båt.

Nyligen åtalades en 22-årig man för själva kuppen. Hans DNA hittades bland annat inne i kyrkan – på föremål som hade lämnats kvar i den krossade montern.

Mannen har under utredningen nekat till brottet. Han har visserligen gått med på att han befunnit sig i kyrkan den aktuella dagen, men enligt hans version blev han vittne till kuppen. Efter att tjuvarna hade flytt gick han fram till den trasiga montern. ”Jag tänkte att jag skulle ta den (spiran) men sedan ångrade jag mig. Jag kände mig girig”, berättade han i förhör.

Rättegången mot mannen var planerad att avslutas under tisdagen, men i och med fyndet av kronorna sköts rättegången upp.

– Vi behöver göra vissa undersökningar innan vi kan fortsätta rättegången. Vi hoppas kunna återuppta förhandlingen den 15 februari, säger Reena Devgun.

Utreddes för att ha stulit Silverbibeln

Ytterligare personer har misstänkts för inblandning i stölden, bland annat en man i 40-åsåldern som utretts för grovt häleri. Den misstänkte hälaren utreddes även för inblandning i den uppmärksammade stölden av Silverbibeln i Uppsala 1995, vilket Metro tidigare har rapporterat.

Metro har sökt 22-åringens advokat.

pil
Fakta: De stulna kronorna och äpplet

Vid kuppen mot Strängnäs domkyrka den 31 juli stals delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier. De stulna föremålen var:

• Kung Karl IX:s krona – tillverkad till hans begravning i Strängnäs domkyrka 1611. Den är tillverkad i guld och emalj, och skadades vid stölden. Detaljer från kronan fanns kvar i kyrkan efter stölden.

• Kung Karl IX:s riksäpple – tillverkad till hans begravning i Strängnäs domkyrka 1611.

• Drottning Kristina den äldres krona – Karl IX:s andra hustru som avled 1625. Även den kronan tillverkades inför att hon skulle begravas i kyrkan.

Källa: Källa: Svenska kyrkan, Åklagarmyndigheten

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro