ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De super på färjan – och sätter sig bakom ratten

Johan Mårtensson · 7 Jan 2013
Uppdaterad 7 Jan 2013
Både Kustbevakningen och Tullverket genomför regelbundna nykterhetskontroller. En del förare som grips har uppåt fyra promille i blodet.

Både Kustbevakningen och Tullverket genomför regelbundna nykterhetskontroller. En del förare som grips har uppåt fyra promille i blodet. Foto: Tullverket


De super på färjorna för att sedan sätta sig bakom ratten. På tre år har över 300 bil- och lastbilsförare blåst rött vid Skånes färjelägen, visar Metros sammanställning.

klar

Artikellänk är kopierad

Många är kraftigt berusade redan i Polen, Tyskland eller Danmark. Men det hindrar dem inte från att dricka ännu mer – trots att de ska köra så snart färjan nått hamn. Sedan 2010 har drygt 300 förare åkt fast för rattfylleri i färjelägena i Skåne, enligt statistik som Tullverket, Kustbevakningen och polisen tagit fram på uppdrag av Metro.  – Det är ett jättestort problem att de ger sig ut i trafiken när de är påverkade av alkohol. Ofta handlar det om tunga lastbilar dessutom, säger Andreas Hermann, inspektör vid polisen i södra Skåne.

Enligt honom har de fullaste förarna uppåt fyra promille när de grips. – De med hög promillehalt har börjat dricka innan de hoppar på båten, och där fyller de sedan på. Många har en rejäl missbruksproblematik, säger Andreas Hermann. 

I färjeläget i Ystad har minst 130 bil- och lastbilsförare åkt fast för rattfylleri de senaste tre åren. I Trelleborg är siffran ännu högre.  – Kontrollerna sker med stor regelbundenhet. Vi har fått signaler om att rattfylleri ökat bland yrkesförare den senaste tiden, och därför lägger vi in en stöt, säger polisens informatör Ewa-Gun Westford. 

Även Kustbevakningen och Tullverket har nykterhetskontroller med jämna mellanrum.  – De återkommande yrkesförarna borde ha lärt sig att det finns en risk att åka fast, men kontrollerna har inte haft någon preventiv verkan. Det är tråkigt och oroväckande, säger Jonas Larsen, ansvarig för Tullverkets rattfyllerikontroller.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro