ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De tar över efter sparkade SD-topparna

TT · 22 Nov 2012
Uppdaterad 22 Nov 2012

Foto: Scanpix


Sven-Olof Sällström och Richard Jomshof. De tar över i Sverigedemokraternas topp efter Erik Almqvist och Kent Ekeroth, som fick sparken efter den rasistiska skandalfilmen.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vi ska presentera ett nytt lag i dag, efter det som har hänt den senaste veckan, sade partiledaren Jimmie Åkesson vid en pressträff.

Sedan presenterade han Sven-Olof Sällström och Richard Jomshof. Sällström blir Sverigedemokraternas ekonomisk-politisk talesman efter Erik Almqvist, som fick gå i svallvågorna av den uppmärksammade filmen från ett bråk i Stockholm 2010.

Partistyrelsemedlemmen Richard Jomshof blir ny rättspolitisk talesperson.

Richard Jomshof har en bakgrund som gymnasielärare. Han är ansvarig utgivare för partiets tidning SD-kuriren och som sådan ansvarig för beslutet att skicka ut tidningen Dispatch International till partiets medlemmar. I tidningens nätupplaga jämförs islam med nazism, något Jomshof tycker är fullt relevant.

– Även jag har jämfört islamismen med såväl nationalsocialismen som kommunismen. Det är något jag står för också. Jag tycker att det är fullt rimlig jämförelse, säger Jomshof till TT.

Nu skriver man islam, inte islamismen.– Jag tycker nog att man kan föra de diskussionerna ändå, eftersom islam är en ideologi. Det betyder naturligtvis inte att det bara skulle finnas en riktning inom islam eller att alla muslimer tycker samma sak. Det finns olika riktningar i alla ideologier, säger Jomshof.

Även partiledaren Jimmie Åkesson tycker att det kan vara relevant att jämföra islam med nazism.

– Det beror på vilket sätt den jämförelsen görs. Vi ser nu i till exempel i Gaza och andra konflikter där extrema islamister är inblandade, att man använder ibland samma symboler som nazisterna gjorde. Den jämförelsen kan ju i vissa fall vara relevant.

I övrigt hänvisar han till att han inte läst tidningen.

– Det finns säkert anledning att ifrågasätta saker som står i alla möjliga tidningar, det betyder ju inte att det fria ordet inte är något värt, eller att en tidning inte har ett värde ändå, säger Åkesson.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro