ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De tatuerar” sig mot sexuellt våld

Emmelie Wallroth · 18 Maj 2014
Uppdaterad 18 Maj 2014

Foto: Twitter


Under hashtaggen #fattatattoo lägger just nu hundra olika svenska profiler upp bilder på sig själva med en tatuering” mot sexuellt våld – och för samtycke.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Twitter
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Det är rörelsen Fatta, som arbetar för en samtyckeslagstiftning, som ligger bakom kampanjen som under söndagen spreds i sociala medier.

– Vi vill hitta olika sätt och kanaler för att nå ut med vårt budskap och ett sätt är att involvera olika profiler, säger Ida Östensson, grundare till Fatta och Crossing Boarders.

De omkring hundra svenska profilerna har lagt upp bilder på sig själva med en ”tatuering” som de har fått av Fatta. Bland dem syns ansikten som till exempel Annie Lööf (C), rapparen Timbuktu, V-ledaren Jonas Sjöstedt, komikern Babben Larsson, Metros kolumnist Tanvir Mansur och Birgitta Ohlsson (FP).

– Det är i stort sätt ingen som har sagt nej. Alla tycker att det är helt fantastiskt, säger Ida Östensson.

”Hoppas fler ska #fattanu att samtyckeslag kan förändra attityder kring sexualitet. Ja är ja. Nej är nej”, skriver till exempel Birgitta Ohlsson.

99 av tatueringarna är gnuggisar – men en är äkta. Vilken det är kommer Fatta avslöja under måndagen. 

– Folk tycker att det här är en självklarhet, men samtidigt har vi inte en fungerande lagstiftning och får inte alla att agera enligt samtycke i praktiken. Alla måste börja granska sig själva pch tänka på sin egen del i återskapandet av de normer som leder till övergrepp och våldtäkter, säger Ida Östensson.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro