ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De tävlar om den högsta skyskrapan

Tomas Lundin · 2 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Två tredjedelar av Burj Dubai har byggts. När den är klar kommer skyskrapan vara 800 meter hög.  

Två tredjedelar av Burj Dubai har byggts. När den är klar kommer skyskrapan vara 800 meter hög.   Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

SKYHÖGT. Inte ens på 30-talet och den berömda tävlingen mellan New York och Chicago var konkurrensen om att bygga den högsta skyskrapan så hård som nu. Städer i flera världsdelar tävlar om att bygga den ultimata rekordskrapan och slå rekordet, som innehas just av den 509 meter höga Taipei 101 i Tawan.

När det omtalade Freedom Tower står färdigt på platsen för de gamla World Trade Center-tornen i New York om fem år kommer det trots sina 542 meter inte vara i närheten av den högsta byggnaden i världen. Skyskrapans hemland har under det senaste årtiondet fått se sig slaget av de starka ekonomierna i Asien, där nu åtta av de tio högsta skraporna finns.

Nästa år kan monstersrapan Burj Dubai stå klar. Med sina 800 meter är det som att ställa fyra Turning Torso ovanpå varandra. Redan nu planerar Bahrain och Kuwait bräcka Dubai med skyskrapor som är 1 022 respektive 1 001 meter höga.

Skyskraperacet står inte längre bara mellan de största internationella superstäderna som New York, Tokyo och Hong Kong. Många mindre namnkunninga städer vill också vara med. Busan i Sydkorea (som hoppas på sommar- OS 2020), Katangi i Indien och Karachi i Pakistan är några städer som hoppas på ära och ekonomisk utveckling till följd av höga byggnader.

Ett exempel på hur skyskrapor kan förändra en stads image är Petronas Towers i Kuala Lumpur, Malaysia. Tvillingtornen hade rekordet i sex år, innan de passerades av Taipei 101 1998.

– Petronas Towers kanske inte är den högsta byggnaden i världen längre, men den ändrade Malaysia och hur man ser på Kuala Lumpur. En byggnad i världsklass kan också höja ribban för andra byggnader i staden, från köpcentrum till hotell och kontorsbyggnader, säger en representant för fastighetsbolaget WTW Malaysia till Business Week.

Frågan är om någon skyskrapa någonsin kommer att kunna bräcka Shimizu Mega-City Pyramid i Tokyobukten, som än så länge är på visionsstadiet. Den ihåliga kolfiberpyramiden kommer att få samma proportioner som Cheops pyramid i Egypten, fast vara 2004 meter hög och rymma bostäder för 750 000 personer.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro