ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De testar på forskning

Fabian Bengtsson · 6 Okt 2011
Uppdaterad 6 Okt 2011
Ahmad Alasadi, 14, och Medina Mujacic, 15, blandar citronsyra och bikarbonat för att tillverka en badbomb. Medina tycker att hon fått en bra bild av vad en forskare håller på med. – Vi har gjort experiment och vart med på föreläsningar. Jag vill läsa biologi för jag gillar naturen och ekologi, säger hon.  

Ahmad Alasadi, 14, och Medina Mujacic, 15, blandar citronsyra och bikarbonat för att tillverka en badbomb. Medina tycker att hon fått en bra bild av vad en forskare håller på med. – Vi har gjort experiment och vart med på föreläsningar. Jag vill läsa biologi för jag gillar naturen och ekologi, säger hon.   Foto: christina blom


Lär sig kriminalteknik och DNA. Nytt projekt skall locka unga till naturvetenskapen.

klar

Artikellänk är kopierad

Just nu har tjugo stycken niondeklassare fått chansen att praoa som forskare i två veckor. Metro var med när de klev in i en laborationssal på Chalmers och med labbrockar, plasthandskar samt skyddsglasögon blev kemister för en dag. – I skolan är det bara att läsa i boken men här får vi göra saker på riktigt, säger 14-åriga praoforskaren Medina Mujacic. Under sina två veckor som forskare får eleverna göra experiment där de till exempel testar hjärtfunktioner, tar fram sitt egna DNA och försöker lösa en påhittad mordgåta genom att spåra gift. Att låta elever prova på forskaryrket är ett nytt projekt som Göteborgs universitet startade i förra veckan. Enligt projektledaren Urban Larsson har GU fått många förfrågningar om praoplatser tidigare. Eftersom en forskares vardag ofta innehåller mycket pappersarbete har det varit svårt att låta elever delta i arbetet och man bestämde sig därför för att erbjuda en praktiktid som var mer anpassad efter eleverna. – De får göra moment som ingår i en forskares vardag men de slipper svara på mejl och gå på konferenser, säger Urban Larsson. 60 elever sökte de 20 platser som erbjöds och målet är att fler praoplatser ska erbjudas nästa år. Men det är inte bara elevintresset som ligger till grund för projektet. Urban Larsson lyfter fram att allt färre studenter söker sig till NO-ämnen vilket på sikt kan leda till brist på naturvetare. Han hoppas att forskarpraon kan locka fler unga till naturvetenskapen. Johanna Nevalainen, 15, gillar NO och för henne har forskarpraon passat perfekt. – Forskare är viktiga för de lär sig mer än alla andra och antingen kommer de fram till bra saker eller till dåliga. Jag skulle bara göra bra saker, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Fabian Bengtsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro