ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De tio galnaste sekterna korade

metro.se · 23 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sekten Folkets tempel har korats till den galnaste kulten någonsin av livesience.com. På listan återfinns också Manson familjen och Raeliska rörelsen.Enda sedan vi människor lärde oss att tala och utbya idéer med varandra så har det funnits kulter och sekter, grupper med människor vars tankar och tro skiljer sig från majoritetens. I de mest tragiska fallen har medlemmarnas tro haft en dödlig utgång. Att rangordna de här sammanslutningarna är inte lätt, men livescience.com har gjort ett försök. Här är listan på de tio knäppaste kulterna.

Foto: SCANPIX

1. Folkets tempel

Pastor Jim Jones startade Folkets tempel för att hjälpa hemlösa, arbetslösa och sjuka men före detta medlemmar vittnade om ett utbredd misshandel. För att förhindra att gruppen skulle granskas mer startade Jones en koloni i Guyanas djungel. När tre journalister besökte gruppen sköts de efter att de försökte ta sig därifrån. Efter skjutningarna begick 913 medlemmar – däribland många barn – kollektivt självmord genom att dricka en förgiftad läsk.

Foto: SCANPIX

2. Aum Shinrikyo

Aum Shinrikyo är en domedagssekt känd för sarin-gas attacken mot Tokyos tunnelbana 1995 där 12 dog och mer än 5 000 människor skadades. Sektens tro beskrivs ofta som ett hop-kok av destruktiva delar från olika religioner. Många av medlemmarna trodde att attacken skulle ge dem övermänskliga krafter, andra såg en chans att bekämpa den japanska materialismen.

Foto: SCANPIX

3. Heaven's Gate

Rörelsen startades av Marshall Applewhite och Bonnie Nettles som trodde sig vara utvalda, nedstigna fårn det himmelska kungadömet för att ge människorna på jorden en sista chans att följa dem dit. Medlemmar av Heaven's Gate trodde att de skulle bli hämtade från denna värld til en högre tillvaro av ett rymdskepp. Det rymdskeppet trodde de var på väg då kometen Hale-Bopp passerade nära jorden. 1997 begick 39 medlemmar kollektivt självmord på Rancho Santa Fe i San Diego, USA.

4. Manson familjen

5. Davidianerna

6. Bhagwan Shree Rajneesh

klar

Artikellänk är kopierad

metro.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro