ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De tjänar mest av NFL:s megaprofiler

Niclas Crammer · 14 Sep 2017
Uppdaterad 14 Sep 2017
Eli Manning, Tom Brady och Peyton Manning tar sig in på topp 5-listan.

Eli Manning, Tom Brady och Peyton Manning tar sig in på topp 5-listan. Foto: TT


Att spela i NFL, den amerikanska fotbollsligan, är ett lönsamt yrkesval för de få som får chansen. Här är de fem rikaste NFL-miljardärerna någonsin.

klar

Artikellänk är kopierad

Peyton manning. (AP Photo/Julio Cortez, File)
Peyton manning. (AP Photo/Julio Cortez, File)

1. Peyton Manning, 248 miljoner dollar (2,1 miljarder kronor)

Peyton Manning är kanske den bästa quarterbacken (QB:n) i modern amerikansk fotbollshistoria. Han är också den rikaste. Med 17 år på nacken och fyra Superbowls (två av dessa som vinnare) så är det svårt att argumentera.

Peyton har länge varit en flitig reklamman vid sidan om och har sålt ut sitt namn till sponsorer som Gatorade, Subway, Buick, DirectTV och Papa John’s Pizza där han även är en stor delägare. Denna reklamfilmsbusiness drar in mellan 15–20 miljoner dollar per år än i dag. Detta trots att Peyton gick i pension 2015 efter att ha vunnit sin sista Superbowl titel (för Denver Broncos).

Peyton är numera en erfaren reklamförsäljare som är både bekväm framför en tv-kamera och ofta är orädd för att driva med sig själv. Ryktet går att han planerar en ny karriär som sportkommentator. Gör han det till verklighet så kan han lägga på 3–5 miljoner till sin årliga inkomst. Inga barn kommer att gå hungriga i Manning-hemmet!

Steve Young. (AP)
Steve Young. (AP)

2. Steve Young, 200 miljoner dollar (1,7 miljarder kronor)

Pensionerade quarterbacken Steve Young tillbringade fem långa år på bänken som Joe Montanas backup i San Francisco 49ers. Men hans chans att få glänsa kom till slut och han utnyttjade den maximalt. Young hade därefter en fantastisk karriär och vann tre Superbowls med 49ers innan han hängde upp fotbollsdojjorna för gott 1999.

Smarta investeringar, börsspekulationer och flitigt med reklamuppdrag för bland annat Burger King, Gatorade, All Sport och Visa innebär att hans förmögenhet växer stadigt än i dag. Steve Young är numera fotbollskommentator för ESPN och kan lägga till en årlig lön på dryga två miljoner dollar till sitt nettovärde.

New England Patriots quarterback Tom Brady. (AP Photo/Elise Amendola)
New England Patriots quarterback Tom Brady. (AP Photo/Elise Amendola)

3. Tom Brady, 180 miljoner dollar (1,5 miljarder kronor)

Dagens i särklass bästa aktiva quarterback är Tom Brady. Han har spelat 17 säsonger för New England Patriots och har nått ofattbara nio (9) Superbowls. Fem av dessa är vinster.

Brady, som draftades först i den sjunde ronden som den 199:e spelaren vald det året, är heller inte blyg med att göra reklam. Hans största sponsorer inkluderar sportklädes-företaget Under Armour, Smart Water och Vusa. Ytterligare 10–15 miljoner dollar rullar in från detta varje år. Brady visar heller inga tecken på att sakta ned och han väntas ha minst 2–3 år kvar på sin karriär som Patriots QB. Så lägg på ett årligt tillskott på drygt 20 miljoner dollar för detta.

Om han sedan kan undvika en skilsmässa från sin fru, supermodellen Giselle Bundchen, kan han lägga till hennes förmögenhet som är mer än dubbelt så stor som hans. Tillsammans är Brady-Bundchen paret snart miljardärer i dollar.

John Elway. (AP Photo/Ross D. Franklin)
John Elway. (AP Photo/Ross D. Franklin)

4. John Elway, 150 miljoner dollar (1, 275 miljarder kronor)

Före detta quarterback för Denver Broncos (15 säsonger) och deras nuvarande general manager. Har spelat i fem Superbowls och vunnit två (1997 och 1998). Elway har visat sig vara en smart affärsman som i dag äger fyra steakhouse-restauranger (Elway’s) och en kedja av framgångsrika bilförsäljare i Denver.

Han tar dessutom fortfarande hem en respektabel inkomst på cirka tre miljoner dollar per år som Denver Broncos sittande general manager. Bli inte förvånad om Elway blir en framtida ägare av ett NFL-lag. Förhoppningsvis Denver Broncos.

Eli Manning. (Tim Heitman-USA TODAY Sports/AP)
Eli Manning. (Tim Heitman-USA TODAY Sports/AP)

5. Eli Manning, 100 miljoner dollar (850 miljoner kronor)

Quarterback för New York Giants. Peytons lillebror har vunnit två Superbowls, lika många som storebrorsan. Eli spelar fortfarande för Giants och tjänar drygt 22 miljoner dollar per säsong, med ytterligare 15 miljoner dollar i årlig inkomst från reklam för sponsorer som Toyota, Samsung, Reebok, Nike, Gatorade och Pepsi.

Med minst 3–4 år kvar i spelarkarriären är det bara en tidsfråga innan Eli bryter sig in i miljardklubben.

klar

Artikellänk är kopierad

Niclas Crammer
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro