ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De tjänar mest på tjuvjakt

Sofia Brunzell · 28 Nov 2012
Uppdaterad 27 Nov 2012

Den illegala handeln med elfenben och noshörningshorn är omfattande och bygger på korruption ända upp i de högsta politiska leden. Det behöver inte gå mer än trettio timmar från att djuret skjuts till dess det når sin köpare. I dag fortsätter WWF:s och Metros kampanj för att förhindra dödandet av utrotningshotade djurarter.

klar

Artikellänk är kopierad

Parkvaktare i Gabon tänder eld på beslagtagna elfenbenssniderier och elefantbetar. Djurdelarna säljs oftast till Asien där de är mycket populära.
Parkvaktare i Gabon tänder eld på beslagtagna elfenbenssniderier och elefantbetar. Djurdelarna säljs oftast till Asien där de är mycket populära.Foto: WWF-Canon/James Morgan

En rad afrikanska länder är hårdast drabbade av illegal tjuvjakt på sina noshörningar och elefanter – men köparna finns någon annanstans än i Afrika, nämligen i Asien. Det betyder att en illegal smuggling tar vid när djuren dödats. En smuggling som är både snabb och raffinerad. Man använder motorsåg för att avlägsna betarna och hornen, och helikopter för att forsla ut djuren ur parkerna där de hållits skyddade. Allt för att kunna nå en köpare så snabbt som möjligt. Genom tullen är det allt som oftast inte några problem, för även tullpersonalen kan mutas om priset är det rätta. Högst i kedjan i smugglingen står internationella kriminella nätverk. Det rör sig om låga risker och höga förtjänster.

– Det är väldigt få som grips, säger Tom Milliken, som är ansvarig för Traffics elefant- och noshörningsprogram i södra Afrika.

Traffic är WWF:s och Internationella naturvårds-unionens (IUCN) arthandelsprogram och är världsledande för övervakningen av den illegala handeln. En handel som enligt Tom Milliken slår rekord.

– Vi ser den största handeln med elfenben och noshörningshorn på 23 år, säger han och berättar att det har bildats som ”China Towns” på sina håll i Afrika, där kriminella som agerar mellanhänder i elfenbenshandeln lever.

Även om slutdestinationen för elfenben oftast är Kina, passerar de Thailand på vägen. Den thailändska lagen tillåter nämligen att elfenben från inhemska elefanter säljs. Ett kryphål som smugglarna är väl medvetna om. Innan dess har också länder runt omkring mottagit och paketerat om smuggelgodset, så att det inte står ett ”elefantland” som avsändare.

– Det som händer är att elfenben från Afrika smugglas till Thailand och så låtsas man att det kommer från thailändska djur och är lagligt, säger Tom Milliken.

Om Kina är den största importören av elfenben så är Vietnam största när det gäller noshörningshorn. Det började 2008. Plötsligt var efterfrågan enorm. Samtidigt såg man vietnamesiska samhällen etableras i Sydafrika, där flest noshörningar lever – och tjuvskjuts.

– Vietnam har varit en drivande kraft i den ekonomiska utvecklingen i Asien. Att handeln med lyxprodukter ökar när människor får mer pengar är ett fenomen vi har sett förut, säger Tom Milliken, och menar att det för unga vietnamesiska män med mycket pengar har blivit en statussymbol att ha noshörningshorn. Han kallar det för ”Ferrarieffekten”.

Men noshörningshorn ses inte bara som en lyxprodukt. Människor som säljer dem söker upp cancersjuka, säger till dem att de kan bli botade med noshörningshorn och tar rejält betalt.

– Folk är villiga att betala eftersom de inte vill dö. Det här är en motbjudande handel som bygger på döda djur och döende människor. Det är för mig den högsta nivån av kriminell aktivitet och jag är förvånad över att den vietnamesiska regeringen inte agerar. Men vi tror att det finns regeringsmedlemmar som är inblandade i den illegala handeln, säger Tom Milliken.

För korruptionen är utbredd. Smugglarna har länkar till ambassader och flera vietnamesiska diplomater i Afrika har blivit gripna då de försökt föra ut noshörningshorn. I hamnar i afrikanska länder har tullpersonal beslagtagit stora containrar på fartyg som ska lämna landet.

– Man har funnit hela sektioner som har varit fastsvetsade i jättelika containrar som man fyller upp med betar och horn. Det är skrämmande beslag, säger Ola Jennersten, WWF:s naturvårdsexpert.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Brunzell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro