ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De tjänar miljoner på missbruksvård

Maria Forsström · 13 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Lotta Olmarker är vd för Maria Beroendecentrum. – Det låter som om vi gjort något kriminellt, men det har vi inte, säger hon om de stora vinsterna som huvudägarna plockat ut. 

Lotta Olmarker är vd för Maria Beroendecentrum. – Det låter som om vi gjort något kriminellt, men det har vi inte, säger hon om de stora vinsterna som huvudägarna plockat ut.  Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Missbruksvården i Stockholm är en vinstmaskin – i alla fall för ägarna av Maria Beroendecentrum, som plockade ut miljoner i vinst i fjol.På privatägda Maria Beroendecentrum kunde fem av huvudägarna plocka ut 8 miljoner kronor vardera i vinst förra året. Och mycket av pengarna kommer från landstinget – alltså skattebetalarna.Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (s) är förbannad.– Det är vansinne. Man hade kunnat använda pengarna till att korta vårdköerna. Jag kommer att granska alla nya avtalsförslag med korpögon, säger han.Maria Beroendecentrums vd Lotta Olmarker är en av vinnarna i pengarullningen och säger att hon visserligen inser att folk retar sig på att någon tjänar pengar men att det borde vara viktigare att de lyckats vara kostnadseffektiva.– Det låter som att vi gjort något kriminellt, men det har vi inte. Landstinget brukar inte gå med vinst, om man säger så. Ingen har förlorat på det här.Borde ni inte ha investerat pengarna i vården?– Frågan är hypotetisk. Vi skulle gärna bygga ut men har ett avtal som går ut i mars, säger Lotta Olmarker.Maria Beroendecentrum har fått närmare 165 miljoner kronor av landstinget varje år, vilket är högsta möjliga utbetalning. Ytterligare verksamhet, utöver landstingspengarna, gjorde att företagets nettoomsättning förra året låg på drygt 183 miljoner.

"Deras vinster har stuckit iväg"

Maria Beroendecent­rum har aldrig behövt vara föremål för en upphandling tidigare. I år är första gången, då deras avtal går ut i mars nästa år. Det kan be-tyda att de blir utan pengar.Den 28 augusti får avtalshandläggaren Johan Tallroth veta vilka som lämnat anbud.– Landstinget har nya hårda krav nu, där vi söker en rimlig balans mellan pris och kvalitet. Maria är mycket välskött, men man kan konstatera att de haft vinster som stuckit i väg. Vad det beror på kan man undra, säger han.Maria Beroendecentrum kommer trots allt att vara en av anbudsgivarna.– Självklart. Men jag vill över huvud taget inte kommentera anbudet. Det är sekretessbelagt, säger vd Lotta Olmarker.Vad händer om ni inte blir utvalda?– Jag blir väl arbetslös.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro