ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De tjänar pengar på att sälja kvinnor

Linnea Johansson/Johan Wikén · 23 Mar 2017
Uppdaterad 23 Mar 2017
Alla som köper sex bidrar till den organiserade brottsligheten, enligt Anna Ekstedt som är nationell samordnare mot prostitution och människohandel.

Alla som köper sex bidrar till den organiserade brottsligheten, enligt Anna Ekstedt som är nationell samordnare mot prostitution och människohandel. Foto: Montage/Flickr


Med falska löften lurar de kvinnor till Sverige. Under hot tvingas kvinnorna in i prostitution. Det här är brottslingarna som lever på att sälja kvinnor.

klar

Artikellänk är kopierad

En timmes sexuella tjänster kan kosta ett par tusenlappar. De som lever i prostitution har i många fall flera kunder per dag. Det är inte svårt att räkna ut att det handlar om stora pengar.

– De flesta i prostitution kommer inte från Sverige utan från länder som Rumänien, Bulgarien och Nigeria. Majoriteten gör det inte i egen regi. Det finns oftast en hallick bakom, säger Anna Ekstedt, nationell samordnare mot prostitution och människohandel.

Hallickarna, alltså de som organiserar verksamheten, har ofta flera personer som de tjänar pengar på. Det är en lukrativ affär för dem.

– Standardpriset för en halvtimme är 1 500 kronor, självklart blir det stora pengar. Sverige ska inte vara en arena och plattform dit människor skickas för prostitution, säger Elin Hernstedt, gruppchef för Stockholmspolisens prostitutionsgrupp.

Förra året anmäldes 102 koppleribrott, enligt Brås preliminära statistik. Över tid kan man se att antalet anmälningar har ökat. Ungefär vart fjärde anmält koppleri klaras upp.

Metro har gått igenom ett antal fällande domar från senaste året. Det handlar om brottslingar som kontrollerar kvinnor med syftet att tjäna pengar.

quotation start”Utan efterfrågan skulle vi inte ha någon prostitution.”quotation end

Ett fall handlar om en 16-årig rumänsk flicka som lovades ett städjobb i Sverige. Verkligheten blev annorlunda. Hon annonserades i stället ut till män som köper sex på flera orter i Mellansverige. En vanlig vecka träffade hon mellan tio och trettio kunder, berättade flickan i förhör.

Det var ett par från samma by i Rumänien som såg till att flickan kom till Sverige. De lärde henne hur man sminkar sig, går i högklackat och skapade sexannonser åt henne. Priset för henne var 1 500 kronor för en halvtimme och 2 000 kronor för en timme. Mannen i paret skjutsade henne till kunderna och väntade utanför till det var färdigt. Därefter tog han en stor del av pengarna.

Sexhandeln uppdagades dock av polisen. Med omfattande bevisning i form av bland annat vittnesmål från sexköpare och avlyssnade telefonsamtal dömdes paret i somras. Kvinnan fick tre års fängelse för människohandel och mannen tre år och tre månader för människohandel och koppleri. Straffet skärptes sedan i hovrätten till tre och ett halvt års fängelse samt utvisning för de båda.

quotation start”Orimligt att man får samma straff vid ett sexköp som vid ett trafikbrott.”quotation end

Det finns flera liknande fall där kvinnor lockas till Sverige med falska förhoppningar för att sedan utnyttjas av människor som vill tjäna pengar. Nationella samordnaren Anna Ekstedt menar att alla som köper sex är en del av något större, vilket de uppmärksammar i kampanjen ”Du avgör!”.

– Utan efterfrågan skulle vi inte ha någon prostitution eller människohandel för sexuella ändamål. Som köpare av sex är man en del i den kedjan. Dels begår man ett brott när man köper sex och dels bidrar man ofta till organiserad brottslighet och personens fortsatta utsatthet, säger Anna Ekstedt.

I Metros granskning av sexköpsdomar från förra året framkom det att de som köpte sex klarade sig undan med böter – trots att fängelse ingår i straffskalan.

– I min värld är det orimligt att man får samma straff vid ett sexköp som vid ett trafikbrott, säger Elin Hernstedt på Stockholmspolisen.

pil
Tre fall av koppleri det senaste året

Sålde drogberoende unga kvinnor

Genom att hota kvinnorna och utnyttja deras drogberoende fick mannen dem att prostituera sig. Mannen, som är i 45-årsåldern, la ut kränkande annonser och har vid minst tio tillfällen skött kontakten med kunder. Han lånade ut sin bostad där sexhandeln genomfördes.

Mannen skickade även hotfulla meddelanden till kvinnorna. Mot sitt nekande dömdes mannen för koppleri, olaga förföljelse, olaga hot och ofredande vid Helsingborgs tingsrätt i februari i år.

Mannen anklagades även för att ha våldtagit en av kvinnorna, men tillräckliga bevis saknades och han friades på den punkten.

Straffet blev åtta månaders fängelse för brotten.

Tusentals sexuella tjänster såldes på salong

Under mer än ett års tid kunde besökare få sexuella tjänster utförda på massagesalongerna. Totalt rörde det sig om ungefär 2 400 sexuella tjänster mot betalning. Tjänsterna kostade mellan 300 och 500 kronor.

Polisen slog till mot de två salongerna i Uppsala i början av förra året efter en tids spaning. Bland annat hade flera poliser poserat som kunder och på så sätt fått reda på om de erbjöds sexuella tjänster.

Ägaren till salongerna, en kvinna i 45-årsåldern, dömdes för koppleri till ett och ett halvt års fängelse i Uppsala tingsrätt i juni förra året mot sitt nekande. Domen är överklagad och hovrätten tar ställning i slutet av mars.

Vännerna sålde kvinnor i Sverige

Kvinnorna rekryterades på en rumänsk sajt. I vissa fall fick de pengar till flygbiljetten. Väl på plats i Sverige ordnade de tre männen hotellrum, mobiler och skapade sexannonser åt kvinnorna. Under ungefär ett års tid organiserade de sedan prostitutionen av minst sex kvinnor.

De tre männen kände varandra från Rumänien. Totalt förde de över hundratusentals kronor till olika mottagare i hemlandet. En 26-årig man beskrivs som ledare för verksamheten. Stockholms tingsrätt anser att han ”lurade och utnyttjade” kvinnorna på ett hänsynslöst sätt.

Domen föll i november förra året. Den 26-åriga ledaren dömdes för grovt koppleri till fängelse i tre år. Fängelsestraffet skärptes senare i hovrätten till tre år och tre månader. De andra två männen dömdes för grovt koppleri och koppleri till två års respektive tio månaders fängelse. Alla tre ska utvisas.

pil
Har du tappat kontrollen över din sexualitet?

Vänd dig till KAST (Köpare av sexuella tjänster) och Kompetenscentrum Sexuella Tjänster. På så sätt kan du få hjälp att bryta ditt beteende via samtalsbehandling. KAST har mottagningar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Du kan även vända dig till PrevenTell, en nationell hjälplinje för personer som tappat kontrollen över sin sexualitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Johansson/Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro