ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De tvingades byta namn för att få chans till jobb

Tomas Lundin · 25 Feb 2015
Uppdaterad 25 Feb 2015

Foto: Privat


Jansson och Alex fick komma till intervju – men inte Jaczova och Faje. Silvija bytte efternamn till Jansson men fick ändå nobben när hennes bakgrund kom på tal. Har arbetsgivarna råd att gallra bort utländska namn? Nu uppmanas de kliva in i matchen” och ta mångfalden på allvar.

klar

Artikellänk är kopierad

En färsk SVT-granskning visar att bara elva personer – nio amerikaner och två australiensare – av 90 ledamöter i Sveriges tio största bolags styrelser har utomeuropeisk bakgrund, trots att bolagen verkar på en global marknad. 

Att ett namn som låter utländskt är ett handikapp för den som söker jobb har visats i flera studier. 

När en forskargrupp från Lunds universitet svarade på 5 500 platsannonser med fiktiva namn visade det sig att de sökande med svenskklingande namn hade 50 procents större chans att bli kallade till intervju. En ”Erik” som framstod som mindre ambitiös hade ungefär samma chans som en väldigt ambitiös ”Hassan”. Det är den verklighet som gör att många valt att byta namn för att få en mer rättvis behandling. Metro har talat med två svenskar som gjort sig ”mer svenska” för att få en chans.

Faje blev Alex – fick napp direkt

Samtidigt som kurskamraterna fick jobb och traineeplatser fick Faje Gani nobben gång efter gång. När han sökt 160 jobb utan att kallas bytte han taktik.

– Jag blev inspirerad av en gammal fotbollspelare som heter Niklas Alexandersson, ändrade namnet till Alex Niklasson och fick en intervju på första träffen. 

Faje, 34, blev arg och besviken över att något så enkelt som namnet hindrat honom från att kallas till så många jobb, men han vägrade att ge upp. Efter att ha tjatat sig in på Nöjesguiden gjorde han raketkarriär. 

– Jag klev in som säljare, blev regionschef, försäljningschef och slutligen vd.

I dag sticker Nöjesguiden ut genom att ha många medarbetare med utländskklingande namn.

– Vi har fått insändare som undrar om namnen är på riktigt eller om de är påhittade. Det har inte varit medveten strategi att ta in folk med annan bakgrund utan det har varit bästa personerna för jobbet. Sen diskuterar vi alltid vilken profil vi är ute efter när vi ska rekrytera. 

Han tror att en förklaring till att det ser ut som det gör i styrelser och på arbetsplatser är att det är bekvämt att rekrytera någon med liknande bakgrund som din egen. För att byta enfald mot mångfald måste företagen jobba mer målmedvetet. 

– Alla bolag kommer att säga att de redan gör det, men då tycker jag man kan fråga sig varför det då ser ut som det gör. 

Raczova blev Jansson – då fick Silvija bostad

Som ung romsk kvinna och nybliven mamma var det en tuff verklighet som mötte Silvija när hon vid 18 års ålder skulle lämna hemmet och skaffa jobb och bostad. Först när hon bytte efternamn till Jansson lyckades hon få en bostad. "Det är inte roligt att behöva ljuga hela tiden", säger Silvija Jansson, 36, till Metro.se.

Som 18-åring försökte Silvija Raczova som hon då hette få en egen bostad, men blev ständigt nekad. När hon bytte efternamn till Jansson fick hon i alla fall komma på visning.

– Men när de såg att det inte var någon Jansson som kom dit blev jag nekad och lägenheten blev alltid uthyrd till någon annan. 

Till slut lyckades hon få en lägenhet genom att komma överens om att få kontraktet skickat till sig för påskrift.

– Jag var tvungen att ljuga och säga att jag var tvungen att jobba och inte kunde komma ifrån. När hyresvärden skulle ge mig nycklarna var han helt förvånad och ville se legitimation. 

Silvija har under hela sin karriär jobbat med romers rättigheter, bland annat på nätverket Oikos i Landskrona som jobbar med antirasism. När hon sökt andra jobb har det ofta tagit stopp så fort frågor om hennes bakgrund kommit på tal, berättar hon.

I dag hjälper hon andra romer med ansökningar och kontakter med myndigheter.

– Då presenterar jag mig som Silvija Jansson. De säger att myndigheterna inte alls pratar lika fint med dem som de gör med mig.

I dag identifierar hon sig med Jansson och vill inte byta.

– Det var inte roligt att behöva byta mitt familjenamn men det hjälpte mig på traven med lägenhet och allting. Min familj är från Östeuropa där diskrimineringen sker helt öppet så de förstod varför jag gjorde det.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro