ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De unga avgör valet – om de väljer att rösta

Anders Göransson · 21 Aug 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Antalet förstagångsväljare är i år det största sedan 1976. Det rör sig om 430 000 nya röster som kan avgöra valutgången – om nu de unga använder sina röster. I det senaste riksdagsvalet 2002 var valdeltagandet bland unga förstagångsväljare i åldern 18–22 år 70,5 procent. Det är en nedgång med nästan 20 procentenheter jämfört med valen i 1980-talets början.

INTRESSET FINNS Valdeltagandet har sjunkit snabbare bland unga än i andra grupper, men det behöver inte betyda att ungdomars intresse för politik har minskat. – Unga som svarar i våra undersökningar uttrycker intresse och engagemang i samhällsfrågor. Det är snarare partipolitiken som den presenteras och kommuniceras som många inte tilltalas av. Men det finns ett intresse och en potential som man skulle kunna göra något av, säger Inger Ashing, verksamhetschef på ungdomsstyrelsen.

FÅR SKYLLA SIG SJÄLVA Leif Lewin, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, menar att partierna får skylla sig själva. – Partierna speglar väldigt mycket en förfluten tid. Det är äldre människor som sitter i partiledningarna, och partierna är organiserade efter frågor som var aktuella för 100 år sedan. Det är ett gammalt samhälle som speglas, och mycket riktigt är valdeltagandet lägre bland ungdomar.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro