ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De utvecklar spel för säkrare vägar

Emmelie Wallroth · 27 Nov 2013
Uppdaterad 28 Nov 2013

Den 1 december börjar nya regler gälla för mobilanvändning vid ratten. Och i samband med det utvecklar studenter vid KTH och Berghs i Stockholm ett spel som ska avskräcka förare från att köra bil och sms:a samtidigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Stina Ekholm visar och Cedric Mrin, Yann Chazallon, Remi Blateron och Henrik Boström tittar på.
Stina Ekholm visar och Cedric Mrin, Yann Chazallon, Remi Blateron och Henrik Boström tittar på.Foto: Urban Brådhe

Spelet går enligt studenterna ut på att uppmärksamma på farorna man utsätter sig själv och andra för när man använder telefonen bakom ratten.

— Man kopplar upp sin telefon mot en skärm och samtidigt som man får verklighetstrogna sms till sin telefon ska man försöka styra en bil på skärmen, säger Stina Ekholm, student vid Berghs School of Communication och en av dem bakom spelet.

Tanken med spelet är att de ska nå ”morgondagens bilförare”. 

—Vi vänjer oss tidigt vid att vara konstant uppkopplade och därför kommer problemet växa. Vi vill bemöta problemet på rätt sätt och försöka få folk att ändra sina beteenden, säger Stina Ekholm.

Enligt henne är själva bilspelet ”ganska lätt”.

— Men så fort du börjar få sms och måste släppa blicken från skärmen för att svara så märker du att det inte är så lätt. Även om stora delar av befolkningen hävdar att det är lätt att sms:a och köra samtidigt så visar olycksstatistiken att det inte alls är det.

För att kunna använda spelet behövs en smartphone och en skärm.

— Det är fortfarande en tidig version och spelet är inte helt utvecklat. Vi har sökt sökt stipendium hos Trafikverket och hoppas att vi kommer få stöd för att snabba på utvecklingen, säger Stina Ekholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro